A COVID-19 világjárvány káros hatással van a mentális egészségre is. A pandémia jelentősen megnövelte a depresszió, a szorongás és az evészavar gyakoriságát.

Miért növekedett az étkezési zavarok gyakorisága a járvány idején?

Az olyan járványügyi megelőző intézkedések, mint például a társadalmi távolságtartás, érzelmileg megterhelő volt a barátoktól és a családtól való elszakadás miatt. Sajnálatos módon az elszigeteltség megfelelő környezetet biztosít az étkezési rendellenességek kialakulásához. A rendezetlen étkezési szokásokat könnyebb észrevenni a személyes interakciók során. Azt is könnyebb összehasonlítani, hogy mit (és mennyit) eszik másokkal a közös étkezéseken.

Melyek az étkezési zavarok különböző típusai?

Az étkezési rendellenességek abból adódnak, hogy az emberek hogyan gondolkodnak, éreznek, és hogyan viszonyulnak az ételhez az életükben. Az étkezési rendellenességek valójában olyan pszichológiai problémák, amelyekben az emberek egészségtelenül foglalkoznak az étkezési szokásokkal, a testképükkel és az elfogyasztott ételeikkel. Külseje vagy súlya alapján nem lehet megmondani, hogy van-e valakinek étkezési rendellenessége - bárkinél bármikor kialakulhat étkezési zavar.

A leggyakoribb étkezési rendellenességek a következők:

  • étvágytalanság
  • bulimia
  • táplálkozási zavar
  • kerülendő korlátozó ételbeviteli zavar (ARFID).
étkezési zavar pandémia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mi okozza az evészavarokat?

Az étkezési rendellenességeket nem csak egy kiváltó ok vagy tényező váltja ki. A genetikai vizsgálatok során különböző családtagok láthatók, akik étkezési zavarokkal küszködtek. Van azonban egy szociális/pszichológiai összetevő is. Ha valakinek önértékelési problémái vannak, vagy perfekcionista, ez hajlamosabbá teheti az érintett személyt az evési zavarok kialakulására. Emellett az étkezési rendelleneségben szenvedő barátok is elősegíthetik ezen mentális probléma kialakulását. A testi sérülések és bármilyen jelentős stressz is olyan tényező lehet, amelyek elindíthatják az étkezési rendellenességeket. Ez az egyik oka annak, hogy a COVID-19 járvány ezen probléma megjelenésének gyakoriságát váltotta ki.

Hogyan előzhető meg az evészavar?

Érdemes időt szánni annak átgondolására, hogy ki, milyen hatással volt Önre a járvány időszakában az étkezési szokásaira - és miként szeretne változtatni. Ha olyan barátokkal és családtagokkal van együtt, akik elfogadják és támogatják, az nagyon hasznos lehet. Amennyiben úgy érzi, hogy további támogatást is igénybe venne, a terápia (vagy ha szükséges, a kezelés) egy potenciális lehetőség.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.