Két teljes nap arra, hogy azt tegyük, amit akarunk, és ez a szabadság olyan jó érzés – egészen addig, amíg el nem jön a vasárnap este.

A hétvége utolsó néhány órájában úgy érzi, hogy az „énidejének” rövid szakasza véget ért? Vagy a szorongás érzése kerít hatalmába, amikor közeleg az új hét az új feladatokkal?

Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor előfordulhat, hogy a „vasárnapi” szorongás esete áll fenn.

Mi is az a „vasárnapi” szorongás?

Olyan kellemetlen érzések, amelyek minden vasárnap rendszeresen előfordulnak. Gyakran késő délután kezdődnek és estig folytatódnak. Az érintettek gyakran úgy írják le, mint egy „gombóc” a gyomrukban, amely a vasárnap előrehaladtával egyre csak növekszik. Az alábbi fizikai tünetek is gyakoriak lehetnek:

 • szapora pulzus
 • izzadás
 • nehézlégzés
 • remegés
 • hasmenés
 • alvászavar
 • fejfájás.

Miért olyan gyakori a „vasárnapi” szorongás?

A vasárnapi félelmeket az váltja ki, hogy közeleg a hétvége vége, és „várjuk”, hogy visszatérjünk a munkába. Amikor az emberek elkezdik összeállítani a teendők listáját vagy a közelgő kötelezettségeiken gondolkodnak, a pihenésről a munkamódra való átállás nehéz lehet. Emiatt a „vasárnapi” szorongás meglehetősen gyakori. Ez az állapot azonban egy normális reakció a különböző szerepekhez és változásokhoz való alkalmazkodásra, nem pedig egy klinikai diagnózis.

vasárnapi szorongás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hétvégén a kognitív terhelés jelentősen lecsökken, így rengeteg mentális energiára van szükség a következő feladatokra való felkészüléshez. A vasárnapi félelmeink egy része abból fakadhat, hogy az agyunk felkészül arra, hogy hozzáférjen azokhoz a részekhez, amelyeket hétvégén nem használunk.

Módszerek a „vasárnapi” szorongás leküzdésére

Az alábbi néhány tipp segíthet az átállásban:

 • Változtassa meg a gondolkodásmódját. Cserélje ki az olyan negatív gondolatokat, mint a „nem akarok holnap dolgozni” pozitív, bátorító kijelentésekre.
 • Alakítson ki egy vasárnap esti rutint. A rutin megkönnyíti az átmenetet. Nézze meg kedvenc TV-műsorát, vagy készítsen egy különleges vasárnap esti vacsorát. Testünk és elménk szereti a következetességet.
 • Kényeztesse magát hétfő reggeli jutalmakkal. Fogyasszon el egy csésze kávét kedvenc kávézójában, vagy hallgasson meg egy zeneszámot munkába menet. Ezek a dolgok segíthetnek még élvezetesebbé tenni a hétfőket.
 • Aludjon eleget. Az elegendő alvás segíthet abban, hogy másnap a legjobban érezze magát, így a hetet a megfelelő állapotban kezdheti.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.