Az emberek sok okból választanak háziállatot, de ezeknek a házikedvenceknek a mindennapi életünkben betöltött fontos szerepét nem lehet alábecsülni.

Miért olyan fájdalmas a házikedvenc elvesztése?

Tekintettel arra, hogy a háziállatok mennyi örömet nyújtanak, így elvesztésük érzelmileg megviselő lehet. Az állataink a családunk részévé válnak, feltétel nélküli szeretetet és támogatást nyújtanak, amit az emberek nem sok helyről kapnak. E feltétel nélküli szeretet elvesztése érthető módon nagyon nehéz. Emberként érezzük ezt a szeretetet és kapcsolatot, és ezért olyan fájdalmas lesz, amikor elveszítjük az állatainkat.

Eutanázia után

Teljesen normális, hogy a háziállat eutanázia miatti elvesztésének bánata sokkal nehezebb lehet. Szeretnénk látni, hogy egy kisállat halála természetes módon következik be, amikor idős korban van, de a probléma egy része az, hogy rövidebb az életük.

házikedvenc elvesztése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az eutanázia gyakran a leghelyesebb döntés bizonyos egészségi problémák esetén. De gyakran a bánat, amely a bűntudathoz kapcsolódik (az Ön döntése vezetett a házikedvence halálához), fokozhatja a fájdalmát.

Hogyan gyászoljuk meg a kisállatot?

A szeretett személy gyászához hasonlóan az állat elvesztésének „kezelése” is időt vesz igénybe. Íme, mit kell szem előtt tartani:

  • Ismerje fel, hogy a bánat mindenkinél másképp néz ki. A szakértők gyakran a Kübler-Ross modell segítségével magyarázzák a bánatot, amely öt különböző fázist vázol fel: a tagadást, a haragot, az alkudozást, a depressziót és az elfogadást. Ennek ellenére az utazás ezeken a fázisokon keresztül eltérő lehet, akár egyik napról a másikra. Minden ember a saját egyedi időpontjában és a maga egyedi módján halad át ezeken a szakaszokon, és előre-hátra léphet.
  • Hozzon létre fizikai emlékeket. A fizikai emlék (például fotókönyv, emlékoltár, sírhely) az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy emlékezzen a háziállatokra.
  • Csatlakozzon egy támogató csoporthoz. Azok számára, akik megnyugvást találnak a másokkal való beszélgetésben, hasznos lehet egy támogató csoporthoz való csatlakozás.

Mindenekelőtt ne feledje, hogy a háziállat elvesztésével való megbirkózás időbe telik.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?