Egyre többen próbálkoznak, hogy kiiktassák életükből az alkoholt vagy legalábbis csökkentsék a mennyiségét. A „kaliforniai józanság” megközelítése pedig nagy feltűnést keltett.

Mi az a „kalifornia józanság”?

A kaliforniai józanság elősegíti bizonyos addiktív anyagok kiiktatását, és olyan alternatívákkal való helyettesítését, amelyek elméletileg kevésbé károsak az egészségre. Vannak, akik kaliforniai józannak mondják magukat, mert marihuánát használnak az alkohol vagy más függőséget okozó anyagok helyett. Mások úgy határozzák meg, hogy mértékkel fogyasztják az alkoholt és a marihuánát, miközben kerülik az egyéb drogokat.

Ha „egészségtelen” kapcsolatban áll az alkohollal vagy a drogokkal, a kaliforniai józanság megközelítés csábítónak hangzik, de a szakemberek az óvatosságra intenek, mert egy függőséget okozó anyagot egy másikra cserélni „csúszós lejtő”.

alkohol kaliforniai józanság
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Félig józanság - mérsékelt szerhasználat

A kaliforniai józanság egyik lehetséges buktatója, hogy mindenki másként határozza meg a „mérsékeltet”. Vannak, akik alkalmanként elfogyaszthatnak egy koktélt, míg mások számára túl könnyű túlzásba esni. Néhány ember nem tud mérsékelten inni, így számukra az ivás súlyos következményekkel járhat. Sok ember számára, akiknek problémái vannak az alkohollal, hatékonyabb, ha teljesen lemondanak róla, ahelyett, hogy visszaszorítanák.

Amennyiben mégis szeretné kipróbálni a kaliforniai józanság megközelítését, amely némi alkoholt is tartalmaz, fontos, hogy világos célokat tűzzön ki és legyen őszinte önmagával szemben. Ha kevesebb alkoholt szeretne inni, határozza meg pontosan, mennyi a napi alkoholfogyasztás elfogadható mennyisége. Ha nem tudja tartani ezeket a célokat, előfordulhat, hogy függőséggel kapcsolatos támogatást kell keresnie.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.