A kutatási eredmények alapján a krónikus alapbetegségek - mint például a kezeletlen magasvérnyomás-betegség, rosszindulatú daganat, elhízás – befolyásolják a koronavírus-fertőzés súlyosságát és csökkentik a gyógyulás esélyét.

A magasvérnyomás-betegségben szenvedő emberek esetében a COVID-19 gyakrabban jelentkezik súlyosabb, kórházi ellátást igénylő tünetekkel. Ezen betegek esetében nagyobb az intenzív osztályon történő ellátás, az intubáció és a lélegeztetés, valamint a halálozás kockázata.

Mit tehetnek a magasvérnyomás-betegségben szenvedő emberek a COVID-19 súlyosabbá válásának elkerülése érdekében?

A védekezés legjobb módja az expozíció elkerülése, vagyis törekedni kell a koronavírus okozta fertőzés megelőzésére irányuló intézkedések (maszkviselés, kézfertőtlenítés, távolságtartás) betartására.

A fokozott kockázat jelentősen csökkenthető, ha a magas vérnyomás gyógyszeres kezelése megfelelő, hiszen a legfrissebb bizonyítékok azt mutatják, hogy a kezeletlen és a nem kontrollált magasvérnyomás betegségben szenvedőknél jóval nagyobb annak a kockázata, hogy súlyosan megbetegedjenek. A szakorvos által felírt gyógyszerek rendszeres szedése és a kezelési terv betartása kiemelt fontosságú. Kezelés nélkül a magas vérnyomás számos más súlyos egészségi állapothoz vezethet, beleértve a szívbetegségeket, az agyvérzést és a demenciát.

magasvernyomas_gyogyszer_koronavirus_covid
Forrás: pixabay.com

A gyógyszeres kezelés mellett fontos az életmód megváltoztatása is. Íme néhány javaslat, amely segíthet a magas vérnyomás szabályozásában:

  • Szívbarát étrend betartása
  • Súlycsökkentés
  • Aktív/aktívabb életmód
  • Megfelelő stresszkezelés
  • Az alkoholfogyasztás kerülése vagy csökkentése
  • A dohányzás kerülése

A gyógyszeres kezelés és az életmódbeli változások hatékony kombinációt jelentenek a magas vérnyomás okozta egészségi problémák megelőzésére vagy csökkentésére.

Forrás: Mayo Clinic
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.