Még az egészségesnek tűnő ételek (például a görög joghurt) is növelhetik a koleszterinszintet, ha túl sok telített zsírt vagy finomított cukrot tartalmaznak.

Ez azért jelent problémát, mert egyrészt a nők koleszterinszintje a menopauza után meglehetősen ingadozhat, másrészt az életkor előrehaladtával növekszik, így nagyobb a szívbetegség és a stroke kialakulásának a kockázata. Természetesen ebben a genetika és az életmódbeli tényezők is nagy szerepet játszhatnak.

Mi is az a koleszterin?

A koleszterin viaszos anyag, amely a test minden sejtjében megtalálható. Vagy a szervezetünk állítja elő, vagy felszívódik az elfogyasztott ételekből. A koleszterinre szükségünk van ahhoz, hogy fontos szteroid hormonokat (például ösztrogén, progeszteron, D-vitamin) és epesavat állítsunk elő. Utóbbiak az emésztés során felszívják a zsírt.

Tehát szükség van koleszterinre, nem mindegy, milyenre. A véráramban található rossz koleszterinfelesleg lerakódhat a test artériáinak falán. Ezeket a lerakódásokat plakkoknak nevezzük, amelyek az erek elmeszesedését, az artériák falának megkeményedését eredményezik, mely a szívinfarktus, az agyvérzés és más érrendszeri betegség fő kiváltó oka.

koleszterin
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az összkoleszterinszint (normál értéke: 200 mg/dl alatt) a véráramban keringő teljes koleszterin mérőszáma, amely számos komponenst tartalmaz:

  • LDL-koleszterin: Az alacsony sűrűségű lipoprotein az úgynevezett „rossz” koleszterin, amely közvetlenül hozzájárul az artériák falán a plakkok felhalmozódásához. Normál értéke: 70 mg/dl alatt.
  • VLDL-koleszterin: A nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein az LDL előfutára.
  • HDL-koleszterin: A nagy sűrűségű lipoprotein az „jó” koleszterin, amely optimális szinten (kb. 50 mg/dl) tartva segíthet a szervezetnek megszabadulni az LDL-koleszterintől.

Ezek a komponensek keringenek – változó arányban – az erekben, ahol a következő történik: LDL-részecskék szeretnek letapadni az artériák falán, gyulladásos reakciót váltva ki, és a szervezetünk elkezdi plakkká alakítani. Ez merevebbé és keskenyebbé teszi az ereket, korlátozva a létfontosságú szervek (például agy, szívizom) véráramlását, ami magas vérnyomáshoz vezet. Ezenkívül a plakkok leválhatnak és szívrohamot vagy szélütést okozhatnak. Ez a folyamat már a 20-as éveinkben is megkezdődhet.

Mit kell tudni a trigliceridekről?

A triglicerid, a vérzsír egyik típusa (normál értéke: 150 mg/dl alatt), amelyet általában a koleszterin mellett mérnek, jobban növeli a szívbetegségek kockázatát a nőknél, mint a férfiak esetében.

Ha a kelleténél több kalóriát viszünk be, a szervezetünk a felesleget trigliceridekké alakítja, amelyeket ezután a zsírsejtekben tárol. A testünk a triglicerideket energiaforrásként használja (hozzájárulhatnak a plakkok képződéséhez is), de a triglicerid feleslege estén nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A rendszeres és nagymértékű alkoholfogyasztás, valamint az egyszerű szénhidrátokat (cukor, keményítő), telített zsírokat és transz-zsírokat tartalmazó ételek fogyasztása hozzájárul a magas trigliceridszinthez, de bizonyos betegségek (például cukor- és vesebetegség, a pajzsmirigy alulműködése, elhízás, policisztás petefészek szindróma) is kiválthatják.

Hogyan csökkenthető a magas koleszterinszint?

Ha magas a koleszterinszintünk vagy csak meg akarjuk ezt előzni, számos lehetőségünk van, beleértve az alábbiakat:

  • Gyógyszerek: a szív- és érrendszeri betegség kockázatától függően koleszterinszint-csökkentő gyógyszer (például sztatin) szedhető. A már kialakult érrendszeri betegségek esetében vagy azok magas kockázatánál erősen ajánlott, mert csökkenti az artériák plakkját és az LDL-koleszterin szintjét.
  • Diéta és életmód: az étrend (gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, olívaolajban és halakban gazdag mediterrán étrend) és az életmód (rendszeres testmozgás, alkoholfogyasztás és dohányzás kerülése) nagyon fontos az egészséges koleszterinszint fenntartásában. Az egészséges életmód még azoknak a nőknek is ajánlott, akik koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket szednek, mert ezáltal hatékonyabbá teszik ezeket a gyógyszereket.

A koleszterinszint rendszeres ellenőrzésével és a megfelelő életmóddal lehetővé tesszük szívünk egészségének megőrzését.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.