Valószínűleg már tudja, hogy a magas koleszterinszint és a vérnyomás a szívbetegségek fő kockázati tényezői. De tud-e a gyulladásról?

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a gyulladás kulcsszerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában, és a csökkentésére irányuló kezelés megelőzheti a szívrohamokat és a szélütést.

Ahogyan a kezelés során a szakorvosok a vérnyomást, a koleszterin- és a vércukorszintet célozzák meg, a szervezetben fennálló krónikus gyulladást is figyelembe kell venni. Ahhoz, hogy megvédje szívét a gyulladás káros hatásaitól, a következőket kell tudnia:

A kutatások hangsúlyozzák a gyulladás szerepét

Két évtizeddel ezelőtt a kutatók felfedezték, hogy a magas szintű gyulladás összefüggésbe hozható a szívroham vagy szélütés megnövekedett kockázatéval. Azt azonban nem tudták, hogy a gyulladáscsökkentő kezelések megakadályozhatják-e ezeket az eseményeket. Később megállapították, hogy azoknál az idősebb felnőtteknél, akiknél nem volt emelkedett a vér koleszterinszintje, de a gyulladásos markerek vérszintje igen, a koleszterinszint-csökkentő sztatin gyógyszerekkel végzett kezelés csökkentette a szívrohamok és a szélütések számát. Azonban az nem volt világos, hogy ennek az az oka, hogy a sztatinok csökkentik a gyulladást, vagy azért történt, mert tovább csökkentették a rossz koleszterinszintet.

gyulladás szívbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A közelmúltban egy klinikai vizsgálat egy antitest típusú gyulladáscsökkentő gyógyszert vizsgált olyan embereknél, akiknek korábban volt szívrohamuk, és akiknél a sztatinkezelés ellenére is emelkedett gyulladásos markerek voltak. Ez a tanulmány végül bebizonyította, hogy a gyulladás megcélzása a koleszterinszint megváltoztatása nélkül is jelentős hatású lehet. Ezenkívül csökkentette az olyan jelentős beavatkozások szükségességét, mint az angioplasztika és a bypass műtét, ami bizonyítja, hogy a gyulladás kezelése a szívbetegségek megelőzése érdekében elengedhetetlen.

Gyulladáscsökkentő életmódbeli változtatások

A jó hír az, hogy a gyulladást azáltal is szabályozhatja, hogy elkerüli azokat a tényezőket, amelyek aktiválják a szervezet gyulladásos reakcióját. Ugyan ezek az életmódbeli döntések csökkentik a rossz koleszterinszintet, a vérnyomást és a magas vércukorszintet is.

Íme, mit tehet a gyulladás csökkentése érdekében:

Szokjon le a dohányzásról. A dohányzás károsítja az ereket és elősegíti az érelmeszesedést. A leszokással felére csökkentheti a szívbetegségének kockázatát.

Tartsa meg az egészséges testsúlyt. A túlsúly növeli számos betegség kockázatát. A hasban felhalmozódó zsír (az úgynevezett zsigeri zsír) olyan molekulát választ ki, amely gyulladást okoz.

Növelje az aktivitást. A napi 20 perces edzés csökkentheti a gyulladást. Nem kell intenzíven izzadnia, a mérsékelt edzések (például gyors séta) is hatékonyak.

Étkezzen szívbarát módon. A feldolgozott és gyorsételek rendszeres fogyasztása gyulladást okoz. A teljes értékű élelmiszerek viszont gyulladásgátló hatásúak. Egyen több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, babot, dióféléket és zsíros halat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.