A sófogyasztás a férfiaknál eltérő hatással van a vérlemezkeműködésre, mint a nőknél, mivel gátolja a vérlemezke-aktivációt a nőknél, de fokozza a férfiaknál.

A nitrát a mindenütt jelenlévő kémiai hírvivő nitrogén-monoxid előanyaga, és számos egészséges élelmiszer kulcsfontosságú összetevője, mint például a zöld leveles zöldségek. Sok orvos arra ösztönzi a szívinfarktuson vagy agyvérzésen átesett betegeket, hogy növényi alapú étrendet kövessenek, tekintettel az ilyen étrend számos jótékony hatására, beleértve a vérnyomás csökkentését és az érelmeszesedés megelőzését.

Miért jók a zöldségek?

A zöld levelű zöldségek amellett, hogy különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, nitrátban is gazdagok. A bélben a nitrátot a bélbaktériumok redukálják (megfosztják egyik oxigénatomjától), így nitrit keletkezik, amely felszívódik a véráramba. A szervezet különböző szöveteiben a nitrit tovább redukálódik, és nitrogén-monoxid keletkezik. A nitrogén-monoxid hatása lokális és rövid hatású, és jótékonyan nyilvánul meg a szervezetben, például az erek ellazítása és a gyulladás gátlása révén. A nitrogén-monoxid a vérlemezkék működésének szabályozásában is segíthet.

sófogyasztás vérlemezke
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ellentétes hatások a vérlemezkékre férfiaknál és nőknél

A kutatások szerint a nőknél az orális nitrát-kiegészítő jelentősen növelte a vér nitrát- és nitritszintjét, valamint a vérlemezkék nitrogén-monoxid-termelését. A legfontosabb, hogy gátolta a vérlemezke reaktivitásukat. Férfiaknál az orális nitrát hasonló mértékben növelte a vér nitrát- és nitritszintjét, mint a nőknél, azonban sokkal kevésbé növelte a vérlemezkék nitrogén-monoxid-termelését, és valójában növelte a vérlemezke-reaktivitásukat, ami a kívánt hatás ellentéte.

A tanulmány következtetései rávilágítanak az emberi biológiai rendszerek táplálkozási, hormonális és genetikai tényezői közötti összetett kölcsönhatásokra. Azok a megfigyelések, amelyek az étrendi nitrátok paradox hatását sugallják a férfiak vérlemezke-reaktivitására a nőkkel összehasonlítva, inkább a tudományos bizonyítékok fontosságát szemléltetik az étrendi vagy egyéb orvosi ajánlások kidolgozásában, nem pedig a túlságosan gyakori divatdiéták szerepét.

Forrás: https://consultqd.clevelandclinic.org/dietary-nitrate-exerts-differing-platelet-effects-in-men-and-women/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.