A tudomány szinte minden hónapban talál egy új „szuperélelmiszert”, amely drámaian javítja egészségünket.

A chia mag csökkentheti a koleszterinszintet. A zöld leveles zöldségek égetik a hasi zsírt. Az áfonya fokozza az antioxidánsokat. A legújabb szuperélelmiszer a zellermag, amely csökkenti a magas vérnyomást. De tényleg működik?

Jól ismert, hogy a növények vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot és antioxidánsokat „kínálnak” az egészség megőrzéséhez. Tévedés azonban azt gondolni, hogy étrend-kiegészítőként fogyasztja ezeket, valóban ugyanazokat az előnyös hatásokat élvezheti. Egy növény izolált tápanyagai és más vegyületek együtt hatnak az egészség javítására, de jelenleg nem igazán tudjuk, miért és hogyan teszik ezt.

zeller magas vérnyomás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kutatások kimutatták, hogy a zellermag-kivonat szedése javította a vérnyomást azoknál a betegeknél, akiknél enyhe vagy közepesen emelkedett. De a kutatások többnyire azt mutatják, hogy a növényi kivonatok fogyasztása csekély előnyökkel jár, vagy egyáltalán nem jár, és néha kárt is okozhat. Ebből az okból kifolyólag érdemes természetes „állapotában” elfogyasztani.

A zeller ftalidoknak nevezett fitokémiai anyagot tartalmaz, amely ellazítja az artériák falának szöveteit, hogy fokozza a véráramlást és csökkentse a vérnyomást. Alacsony a sótartalma, emellett rostot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz, amelyek szintén segítik a vérnyomás szabályozását.

A jótékony hatás érdekében naponta nagyjából négy szál zellert kell megenni, de ez önmagában nem csökkenti a vérnyomását. A legtöbb jelentős egészségügyi szervezet a nagyrészt növényeken alapuló étrendet tartja a megfelelőnek. A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, babfélék, magvak, diófélék és növényi olajok fogyasztásával megkapja a vérnyomás szabályozásához szükséges káliumot, kalciumot, magnéziumot, rostot, fehérjét és korlátozott mennyiségű nátriumot. Emellett azonban korlátoznia kell az édességek, a cukros italok és a vörös húsok fogyasztását.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?