A kompressziós zokni egyre népszerűbb. Már nem csak a vénás keringési betegségek esetében javasolják, hanem a nagyobb távolságra utazóknak és a sportolóknak is.

A kompressziós zoknik csökkenthetik a lábak duzzanatát, növelhetik a véráramlását, és akár a sporttevékenység utáni gyógyulást is elősegíthetik. De vajon aludhatunk-e bennük?

A kompressziós zokni vagy harisnya finoman nyomja össze a lábát, hogy elősegítse a véráramlást. Leggyakrabban krónikus vénás elégtelenségben szenvedő betegek kezelésére használják, mert ebben az állapotban a vénák szelepei nem működnek olyan jól, ahogyan kellene. A vérnek nehézségekbe ütközik a szívbe való feljutás, ami duzzanatot, fájdalmat és nehézségérzetet okoz a lábakban. A vénák szorításával a kompressziós zokni ellensúlyozza az erek megnövekedett nyomását, ami segíti a vér visszaáramlását a szív felé. A zokni más esetben is használható, csökkentve a lábak duzzadását azoknál az embereknél, akik egész nap állnak vagy órákig ülnek (mint például egy hosszú repülőúton).

kompressziós harisnya
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Nem növeli azonban a kompressziós zokni előnyeit, ha éjjel-nappal viseljük őket. Sokkal jobb, ha inkább mozogunk egy kicsit, hogy - kihasználva a gravitációt - fokozzuk a lábaink keringését. Ha fekszünk, akkor ez a hatás nem valósul meg, tehát nincs ok kompressziós zoknit viselni fekvés vagy alvás közben.

A kompressziós zokninak nem szabad kellemetlenül feszesnek lennie. Ennek ellenére jó érzés időnként levenni őket. Az éjszakai időszak jó alkalom arra, hogy hagyjuk a bőrt lélegezni. Kivételt képeznek a vénás betegségben szenvedők, akiknek nyílt sebek alakulhatnak ki a lábukon és a kompressziós zokni éjszakai viselése segítheti a sebgyógyulást. De nem feltétlenül káros a kompressziós ruházat viselése alvás közben, különösen akkor, ha csak rövid ideig tart, például egy délutáni szunyókálás alatt.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/can-you-sleep-in-compression-socks/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.