A bogyós gyümölcsök minden fajtája gazdag antioxidánsokban, a bizonyos élelmiszerekben található anyagokban, amelyek segítenek leküzdeni a sejtkárosodást.
Az antioxidánsok a szervezetben minden szerv működésére jó hatással vannak, beleértve a szívet is. A legjobb valódi, teljes értékű ételekben vagy önmagukban fogyasztani - friss vagy fagyasztott formában, nem pedig aszalva (utóbbiak több cukrot tartalmaznak).
A bogyós gyümölcsök ezeknek a fitonutrienseknek (növényi alapú kémiai vegyületeknek) a legfinomabb és legsokoldalúbb forrásai közé tartoznak. A különféle bogyók minősége és mennyisége kissé eltérő mennyiségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, ezért nagyszerű, ha az étrend részét képezik. Érdemes azonban mértékkel fogyasztani a bogyósokat – különösen fogyókúra vagy cukorbetegség esetén -, mert ezek cukrot tartalmaznak.
Áfonya
Bár több cukrot tartalmaznak, mint más bogyós gyümölcsök, számos különböző típusú fitonutrienst tartalmaz. Érdemes akkor többet vásárolni és lefagyasztani, amikor szezonja van (júniustól augusztusig). Amellett, hogy szívbarát, hasznos a húgyúti fertőzések megelőzésében is.
Szeder
Az antioxidáns- és rosttartalmú bogyós gyümölcsök közé tartoznak. A legtöbb bogyóshoz hasonlóan a szeder is késő tavasszal és nyáron szezonális. Érdemes a hűtőben tárolni, és néhány napon belül elfogyasztani.
Eper
Élénkvörös színük arra utal, hogy rendkívül gazdag az értékes tápanyagokban. Mivel a szamóca általában az első helyek egyikén áll a magas növényvédőszer-tartalmú élelmiszerek listáján. Megmosásuk nem segít, mert a növényvédőszer a talajban van, és magába a bogyóban található. Vásároljon olyan szamócát, amely mindenhol piros színű, mivel ez a több antioxidáns-tartalomra utal és jobb az íze is.