Sztatin gyógyszereket szed a „rossz” LDL-koleszterin csökkentésére? Ha grapefruitot eszik ezeknek a gyógyszereknek a szedése közben, növelheti a mellékhatások kockázatát.

Ez a figyelmeztetés sok kérdést vetett fel az ilyen típusú gyógyszert szedő emberekben. A grapefruit rajongók szerencséjére vannak esetek, amikor a mérsékelt mennyiség biztonságos.

Hogyan hatnak a sztatinok?

Igaz, hogy az étrend és az életmód megváltoztatása csökkentheti az LDL-szintet, de a szigorú diéta és testmozgás betartása nem könnyű. A sztatin gyógyszerek segítenek a betegeknek, mert csökkentik az érrendszeri betegségek kockázatát azoknál a betegeknél, akik szerint az egyszerű diéta és életmódváltás nem elegendő. Mint minden gyógyszer esetében, a sztatinok megfelelő adagolása is fontos. A nagy dózisok fokozott mellékhatásokkal járnak.

sztatin grapefruit
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Milyen problémákat okozhat a grapefruit?

A grapefruit olyan vegyi anyagot tartalmaz, amely megzavarhatja a szervezet azon képességét, hogy lebontson vagy metabolizáljon bizonyos sztatin gyógyszereket. Amikor a sztatin-szedők nagy mennyiségű grapefruitot fogyasztanak, megnőhet a sztatinszint a vérükben, ami növeli a mellékhatások lehetőségét. Problémák fordulhatnak elő a sztatinokra érzékenyeknél, illetve a vesebetegeknél vagy más betegségekben szenvedőknél. A grapefruit-sztatin kölcsönhatás mellékhatásai általában enyhék, mint például az izom- és ízületi fájdalmak fokozódása. A súlyos mellékhatások ritkák, de előfordulhat az izomrostok leépülése és a vesekárosodás.

Bármilyen mennyiség biztonságos?

Csak bizonyos sztatin gyógyszerek hatnak negatívan a grapefruittal, és általában csak a legmagasabb dózisok esetén okoz problémát. Jelenleg nincs abszolút konszenzus arról, hogy egy beteg mennyi grapefruitot ehet biztonságosan a sztatinok szedése közben.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.