A gránátalma levének, héj- és virágkivonatainak a hatását különböző anyagcserezavarokkal összefüggő betegségekben vizsgálták, igen kecsegtető eredményekkel.

Piros színe és számtalan magva miatt ez a gyümölcs a termékenység, a szerelem, az élet és a bőség szimbóluma volt. A néphiedelem szerint gránátalmával álmodni termékenységet és hosszú életet jelent.

Az egyik legismertebb afrodiziákum, bár ebbéli hatásosságát még hivatalosan nem igazolták… Érdekesség, hogy a népi gyógyászatban is használták nemcsak a levét, hanem a szárított héját is. A szárított kérgét hasmenésre, vérhasra és féreghajtásra ajánlották, míg a levét láz és meghűlés ellen javasolták, de a hatásosságát itt szakirodalmi adatok nem támasztják alá.

Tápanyagtartalom

10 dkg gyümölcs 83 kcal 18,7 g szénhidrátot, 4 g rostot, 10 mg kalciumot, 12 mg magnéziumot, 36 mg foszfort, 236 mg káliumot, 3 mg nátriumot, 10 mg C-vitamint, valamint nagyobb mennyiségű (4 mg) bétaszitoszterolt (növényi szterin) tartalmaz.

Kedvező a szívnek

Több klinikai kutatással és meta-analízissel is alátámasztották - többek között - a kónikus megbetegedéssel szembeni kedvező hatását. Például a magas vérnyomás esetében a gránátalmalé fogyasztása szignifikánsan csökkentette mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés vérnyomást. A kardioprotektív („szívvédő”) hatása valószínűleg a magas polifenoltartalmának és kiemelkedő antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

szív és érrendszer, diéta, egészséges étrend
Forrás: pexels.com

Szabályozza a vérzsírokat

Levének, valamint héj- és virágkivonatainak hatását vizsgálták a különböző anyagcserezavarokkal összefüggő betegségekben, mint például az érelmeszesedés, a 2-es típusú diabetes és a nem-alkoholos eredetű zsírmáj kapcsán is. A vizsgálatok során kedvezően hatásúnak bizonyult a különböző vérlipidek szintjének szabályozásában.

A nagyon kedvező eredmények hátterében szintén gyulladácsökkentő hatás állhat, de további vizsgálatokra van szükség a jelenség hátterének, részleteinek a megismerésére. Megfelelő és biztonságos dózisára azonban egyelőre nincsenek olyan szakirodalmi adatok, amelyek egyértelműen bizonyítanák a fentebb felsorolt rendkívül ígéretes tulajdonságait.

Forrás: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.