Néhány ember számára a visszeres vénákkal kapcsolatos legnagyobb aggodalom a megjelenésük, de súlyos egészségi problémát is okozhatnak.

Mi az a visszér?

A visszeres vénák abnormális erek, amelyek jellemzően a lábakban és lábfejekben alakulnak ki. Úgy néznek ki, mint a kék vagy lila erek kidudorodó, csavart „fürtjei”. A hibás billentyűk és a megnövekedett nyomás a lábakban az érfalak gyengülését, a vénák megduzzadását és kiemelkedését okozhatják.

Nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az életkor előrehaladtával, de ha a vénákban legyengültek a billentyűk, már tinédzser korában is kialakulhat visszér. Meglehetősen gyakoriak – egyes becslések szerint a felnőttek 30-50 százalékánál alakulhatnak ki.

A kockázati tényezők a következők:

  • családi halmozódás
  • elhízottság
  • sok állást igénylő munka
  • terhesség
  • fogamzásgátló tabletta használata
  • hormonpótló terápia.

A visszérre utaló tünetek súlyosak lehetnek

Lehet, hogy sok embernek nincsenek tünetei, de vannak, akiknek igen. Például életminőségi problémákkal szembesülhet, mert a visszerek jobban zavarják a nap végén – különösen, ha sokat áll vagy hosszú ideig ül. Egyéb tünetek, amelyek naponta előfordulhatnak, a következők lehetnek:

  • tompa, sajgó fájdalom
  • nehéz vagy fáradt érzés
  • alvászavarok
  • duzzanat és gyulladás.

Egyes esetekben az állapot súlyosabb egészségi problémákhoz vezethet. Ha fájdalmat vagy tüneteket tapasztal, érdemes lehet kivizsgálást végezni.

visszerek veszélyei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Veszélyesek a fájdalmas visszerek?

A visszerek általában nem veszélyesek, de minél tovább fennállnak, problémákat okozhatnak. A visszér megnövelheti a mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia kialakulásának kockázatát. Mélyvénás trombózis akkor fordul elő, ha vérrög képződik a test egyik mélyvénájában. Lábfájdalmat és duzzanatot okozhat. Ha egy vérrög elszakad és a tüdőbe kerül, azt tüdőembóliának nevezik. Ez egy életveszélyes állapot, amely azonnali orvosi ellátást igényel. A tünetek közé tartozhat a mellkasi fájdalom és a légszomj. Kialakulhat az úgynevezett felületes thrombophlebitis is, ami azt jelenti, hogy vérrög van a vénában, közvetlenül a bőr alatt. A legtöbb esetben ez a fajta vérrög nem jut el a tüdőbe, de súlyos, éles fájdalmat okozhat a véna felszínén, a véna pedig megkeményedhet és vörösnek tűnhet.

A visszerek veszélyei

Ha fokozódó duzzanatot vagy fájdalmat tapasztal a lábában, ez komoly probléma jele lehet, különösen, ha ezek a tünetek hirtelen jelentkeznek. A tünetek súlyosbodásának másik jele, ha a bőre elszíneződik, barna vagy vörös lesz, meleggé válik vagy fájdalmas lesz. A bőrszín változása a vénákban megnövekedett nyomás által okozott krónikus gyulladás következménye lehet. Kezdetben vörösnek tűnhet, de néhány hónap elteltével a bőr megbarnulhat. Ha már régóta vannak visszértágulatai, akkor a lábszárakban is kialakulhatnak kis vénák a bőr felszínéhez nagyon közel, és ezek gyakran érzékenyek lehetnek kisebb sérülésekre. Fekélyek, sebek és fertőzések is kialakulhatnak, ha nem kezelik.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.