Ha nagy a magas koleszterinszint kockázata, fontolóra vehető bizonyos étrend-kiegészítők vagy más vény nélkül kapható termékek szedése.

Vannak, akik a vényköteles gyógyszerek helyett inkább az étrend-kiegészítőket próbálják ki, mert úgy vélik, ez biztonságosabb módszer az egészségi problémák kezelésére. Ezek közül azonban sok nem tesz olyat jót a szívnek, mint ahogyan azt gondolják.

Halolaj

Az omega-3 zsírsavakat (az olyan élelmiszerekben található tápanyagok, mint a halak, amelyek a normális anyagcsere szempontjából fontosak) tartalmazó halolaj-kiegészítők „pártolói” szerint ezek jót tesznek a szív egészségének, és megakadályozzák a szívinfarktusokat, az agyvérzéseket, a szívelégtelenséget és a szívkoszorúér betegségeket. De nincs bizonyíték arra, hogy a vény nélkül kapható halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők képesek lennének ezekre.

A nem megbízható helyről beszerzett, vény nélkül kapható étrend-kiegészítők minősége és összetétele nem ellenőrzött, így nem tudja, mit is kap valójában. Ezek a termékek nagy mennyiségben tartalmazhatnak más, nem kívánt telített zsírokat is, amelyek növelhetik a „rossz” koleszterin szintjét. Az étrend-kiegészítők szedése helyett a trigliceridek és a koleszterin szabályozásának legbiztonságosabb módja a halat, telítetlen zsírokat és korlátozott mennyiségű egyszerű cukrot tartalmazó étrend és a rendszeres fizikai aktivitás.

halolaj
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Vörös rizs élesztő

Amikor a vörös rizst bizonyos élesztőtörzsekkel fermentálják, nagyon alacsony dózisú sztatin keletkezik, amit a magas koleszterinszint csökkentésére használnak.

Bár egyes betegek azért akarnak vörös élesztő rizst tartalmazó étrend-kiegészítőt szedni, mert úgy érzik, ez természetesebb és biztonságosabb, mint a vényköteles sztatin, de az előállításuk gyógyszerügyi szempontból nem szabályozott, semmilyen módon nem tesztelték a biztonságosságát, minden egyes készítmény „erőssége” eltérő lehet és bizonyos potenciális szennyezőanyagai károsak lehetnek az egészségre.

A vörös élesztő rizst tartalmazó étrend-kiegészítők elemzése azt mutatta, hogy 11 termékből négy tartalmaz egy citrinin nevű anyagot. Ez a tenyésztési folyamat során alakul ki, ha a környezetet nem ellenőrzik gondosan. Megállapították, hogy a citrinin az állatok veseelégtelenségét és az emberi sejtek genetikai károsodását okozza. Továbbá a vényköteles sztatinok szigorúan szabályozottak, biztonságosak és jól tolerálhatók a a legtöbb beteg esetében.

Q10 koenzim

A Q10 koenzim (CoQ10) a szervezet által előállított tápanyag, amelyet a sejtek energiaként használnak. A CoQ10 hívei szerint segít csökkenteni az izomfájdalmat, amely a sztatinok mellékhatása lehet.

Nincsenek bizonyítékok a CoQ10 pótlásának előnyeire a sztatinok szedése alatt. Ha sztatin gyógyszereket szed és izomfájdalmai vannak, a következő lépés az orvosával való megbeszélés a recept megváltoztatásáról. Számos különböző sztatin gyógyszer létezik, és különböző dózisokban adhatók. A legmegfelelőbb megtalálása jobb út, mint egy étrend-kiegészítő szedése a jelenlegi gyógyszer kellemetlen hatásainak ellensúlyozására.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.