Ismert, hogy a munkahelyi stressz káros az egészségre, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek, különösen a magas vérnyomás kockázatának növekedését.

Emellett a stressz agyvérzést is okozhat. Egyre több klinikai bizonyíték támasztja alá a stresszt - különösen a munkával kapcsolatos stresszt -, mint a stroke kockázati tényezőjét. Számos tanulmány eredménye kapcsolja össze a munkahelyi stresszt a felnőttkori stroke megnövekedett kockázatával.

Hogyan okozhat agyvérzést a stressz?

Az, hogy pontosan mi történik, ha stresszes állapotban van, attól függ, milyen egyéb más tényezőket tapasztal. A stressz különböző betegségeket okozhat, vagy más stroke-ot okozó egészségi problémákkal járhat együtt. Néhány esetben a stressz gyulladást, magas vérnyomást vagy más érrendszeri káros állapotokat okozhat, amelyek agyvérzéshez vagy szívrohamhoz vezethetnek.

Tippek a munkahelyi stresszoldáshoz

Sok ember számára elkerülhetetlen a munkahelyi stressz, de vannak stratégiák, amelyekkel csökkenthető az elmére és testre gyakorolt „nyomás”.

munkahelyi stressz stroke
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mivel a stressz egészségtelen magatartásokhoz vezet, ezek megelőzése kulcsfontosságú a stroke kockázatának csökkentése érdekében. A munkavégzés közben számos egyszerű módszerrel csökkenthető a feszültség, beleértve az alábbiakat:

  • lélegezzen mélyen, meditáljon vagy próbálkozzon jógával, hogy az oxigént eljuttassa az agyhoz és fokozza fizikai képességeit
  • használjon nyugtató alkalmazásokat vagy hallgasson zenét a hangulata javításához
  • álljon fel és mozogjon többször a munkanap során, vagy alkalmazzon olyan edzésprogramot, ami a munkanap előtt vagy után is végezhető
  • korlátozza az alkoholfogyasztást
  • ügyeljen arra, hogy legyen ideje főzni vagy egészséges ebédet rendeljen
  • töltse ki a teret növényekkel és lágy színű dekorációkkal, hogy kellemes helyet teremtsen a munkájához
  • koncentráljon egy-egy feladatra, mivel a multitasking gyakran növelheti a stressz szintjét.

A legfontosabb azonban az, hogy kerülje az egészségtelen viselkedést, alakítson ki egészséges táplálkozási szokásokat és rendszeresen mozogjon. Ha a munkája rendkívül stresszes, ügyeljen arra, hogy figyeljen a vérnyomására, és keresse fel orvosát, ha a stressz kezelhetetlenné válik.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.