A reumás láz esetében számos klinikai vizsgálat igazolta, hogy összefügg a Streptococcus pyogenes baktérium által okozott torokgyulladással.

A febris rheumatica jellemzően téli és kora tavaszi szezonalitású, hiszen összefügg a Streptococcus pyogenes baktérium által okozott torokgyulladással. Ezen betegség pedig ezekben a hónapokban gyakoribb. Kialakulását elősegíti még a genetikai tényezők mellett a téli hónapokra jellemző összezártság is.

Általános tünetei között szerepel a fáradtság, a gyengeség, a sápadt bőrszín, a hőemelkedés vagy enyhe láz, az étvágytalanság és a fogyás. Az ízületi gyulladás tünete a nagyízületeket érintő duzzanat, bőrpír, fájdalom, mely érintésre, mozgatásra fokozódik.

A pontos diagnózis felállításához általános (például vérvizsgálat), mikrobiológiai (torokváladék bakteriológiai tenyésztése) és kardiológiai vizsgálatokra (például EKG, Doppler-echokardiográfia, röntgen, endomiokardiális biopszia) van szükség.

reumás láz
Forrás: pixabay.com

A beteg mielőbbi gyógyulása érdekében fontos a pihenés, az ágynyugalom, lehetőség szerint a láz és az egyéb gyulladásos tünetek megszűnéséig. Ezt követően is javasolt a kímélő életmód (például fizikai terhelés kerülése), legalább 2-3 hónapig. A gyógyszeres kezelés része a torokgyulladást okozó Streptococcus pyogenes elpusztítása a bakteriológia tenyésztés eredményei alapján szükséges antibiotikummal, valamint a gyulladásgátló szerek, esetleg nyugtatók alkalmazása legalább egy hónapig. Műtétre csak a súlyos, gyógyszerrezisztens betegség esetében kerül sor.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.