Ha fogyni próbál, egy új diéta segíthet. A ketogén étrend már évek óta divatos a fogyás és az izomépítés terén elért sikereinek köszönhetően.

Vannak, akik azt hiszik, hogy ennek a diétának a betartása segíthet a szívelégtelenség megelőzésében vagy visszafordításában is.

A ketogén diéta kevés szénhidrát fogyasztásán alapul, tehát az ötlet az, hogy ezeket a plusz kalóriákat inkább fehérjéből és zsírból vigye be. A kulcs az egészségtelen ételekből származó szénhidrátok, például a szénsavas üdítőitalok, az édességek, a fehér kenyér, valamint az olyan egészséges ételek, mint a gyümölcs, a tej és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásának kerülése.

Pusztán azért, mert csökkenti a szénhidrátbevitelt, azonban még nem jelenti azt, hogy automatikusan megelőzi a szívbetegségeket a ketogén diétával. Valójában a megnövekedett szívbetegség kockázatával nézhet szembe, ha nem veszi figyelembe a szakemberek tanácsait.

ketogén étrend szívbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A ketogén diéta egészséges a szív számára?

Vázizomzatainkat elsősorban a glükóz táplálja, amely az elfogyasztott szénhidrátokból származó cukor egy formája. A másik oldalon szívünk az „üzemanyag” akár 70 százalékát zsírból nyeri. A ketontest egy alternatív üzemanyagforrás, amelyet a máj zsírból állít elő. Tehát, ha arra szeretné edzeni a testét, hogy glükózról ketonokra váltson, csökkentenie kell a szénhidrátbevitelt, és helyettesítenie kell sovány fehérjével és telítetlen zsírokkal. Ez a ketogén diéta lényege.

A szívbetegség kialakulásának kockázatának kitett emberek számára hasznos lehet a ketogén rövid távú fogyás sikere. Ha a ketogén diétát követi, akkor hajlamos arra, hogy kevésbé érezze magát éhesnek – ez pedig elősegíti a fogyást. A ketogén étrend egyéb előnyei a következők:

  • a vércukorszint csökkentése
  • a trigliceridek (olyan zsírfajta a vérben, amely növeli a szívbetegség és a szélütés kockázatát) szintjének csökkentése.

Ami a szív egészségét illeti, a szakemberek még mindig nem tudják pontosan, hogy ez a diéta valóban előnyös-e vagy sem a szív egészsége szempontjából. Általánosságban elmondható, hogy ha szívelégtelensége van, nagyobb valószínűséggel alakul ki vércukorszint-rendellenesség. A szívbetegek számára a szakemberek a kiegyensúlyozott étrendet ajánlják, amely összetett szénhidrátokat, telítetlen zsírokat és sovány fehérjéket tartalmaz.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.