A pyelitis a vesemedence nyálkahártyájának fertőzése, mely erős egyoldali, deréktájon kialakuló fájdalommal jár.

Mint sok betegségnél, itt is létezik krónikus és akut gyulladás, előbbi azt jelenti, ha a gyulladásért felelős kórokozók állandóan jelen vannak a területen.

Mi okozhatja és mik a tünetek?

A vesemedence gyulladást többnyire a húgyutakból felszálló baktériumok okozzák, amik a vesemedencében elszaporodnak. Ezek a baktériumok nincsenek jelen az egészséges emberek húgyhólyagjában.

A húgyúti fertőzés és az ebből kialakuló gyulladás kialakulásának oka lehet például:

  • a terhesség
  • a prosztatamegnagyobbodás
  • a vesekő
  • hólyagürítési zavarok
  • anyagcsere-zavarok
  • gyenge immunrendszer
  • vizes ruhában való huzamos tartózkodás, átfázás
  • csökkent folyadékbevitel.

A vesemedence gyulladás magas lázzal, gyengeséggel, deréktáji fájdalommal, gyakori vizelési ingerrel és csípő vizeletürítéssel járhat.

fájdalom
Forrás: pexels.com

Diagnózis és kezelés

Legegyszerűbben egy vizeletvizsgálatból lehet kideríteni, hogy vesemedence gyulladásról beszélhetünk-e. Ha egyszerű, akut gyulladásról van szó, akkor az antibiotikum-kúra a megoldás. Emellett a sok pihenés, bőséges folyadékfogyasztás és az egyéb tünetek (láz, fájdalom) csillapítása javasolt. Krónikus gyulladás esetén ultrahang vagy CT-vizsgálatra küldhet minket a kezelőorvos, hogy az újra-újra visszatérő probléma okát felderítse. Emellett, mivel a krónikus betegség egyéb probléma társbetegsége, így azt is kezelni kell majd (ilyen lehet a veseelégtelenség vagy a magas vérnyomás).

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.