A magas vérnyomás gyakorlatilag napjainkra népbetegséggé vált. Az idősek és fiatalok körében megjelenő vérnyomásprobléma komoly egészségügyi károsodást okozhat, ha nincs kezelve. Szerencsére a betegség ellen természet adta ételekkel is lehet tenni, nem szükséges azonnal a gyógyszeres kezelés.

A magas vérnyomás tíz évvel ezelőtt nem öltött akkora méreteket, mint manapság, amikor már a húszas éveikben járó fiatal felnőttek közül is egyre többen állnak a betegség kapujában.

A magas vérnyomás felismerése nem egyszerű, akár éveken át fel sem tűnik az embernek, hogy valami nincs rendben. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást. Az optimális érték a 120/80-as tartomány, a veszélyzóna pedig a 140/90-es érték közeli és fölötti. A vérnyomás problémákat nem szabad félvállról venni, mert komoly károsodást okoznak a szervezet egészében.

A magas vérnyomás betegség kezeléséről azonban kevesen tudják, hogy gyógyszer nélkül is gyógyítható, kordában tartható. Az orvosok nagy része mégis a gyógyszeres megoldás mellett dönt, pedig az életmódváltás (a rendszeres sport, fogyás 10 egységgel is csökkentheti a szisztolés értéket), és bizonyos ételek fogyasztásával is elérhető ugyan az az eredmény. Utóbbi nyilván több energiaráfordítást igényel, és időbe telik, de cserébe nem kell gyógyszerrel tömni a szervezet.

Közismerten jó vérnyomás csökkentő ételek

Fokhagyma: jó vérnyomásszabályozó zöldség, ugyanis segít megakadályozni a magas koleszterinszint kialakulását, ami a magas vérnyomás egyik kiváltója. ezáltal csökkentve a vérnyomást. Léteznek fokhagyma tabletták is, melyek direkt erre a célra készültek.

Nyers kakaó: fokozza a szervezet alkalmazkodóképességét, és stressztűrő képességét, plusz a kakaóban lévő tápanyagok szabályozzák a kortizol, azaz a stresszhormont. Utóbbi kettő azért fontos, mert a stressz és a magas kortizolszint elsődleges kiváltója a magas vérnyomásnak. A kakaó ezen kívül gazdag flavonoidokban is, mellyel csökken a szívinfarktus esélye és a keringési betegségekre való hajlam is.

Kókuszvíz: szintén természetes vérnyomás csökkentőként tartják számon.

Kurkuma: a kurkumáról talán kevesebben tudják, de kiváló vérnyomás-szabályzó. A fokhagymához hasonlóan megakadályozza a rossz koleszterinszint emelkedését, és vérhígító tulajdonságú is, ami szintén csökkenti a kialakult magas vérnyomást.

: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.