A lámákkal és tevékkel rokonságban álló, alacsonyabb termetű patás állat egyre népszerűbb a gazdálkodók vagy nagy kertes házban élők körében.

Alpakákat már nemcsak az állatkertekben lehet látni és simogatni, hiszen a Dél-Amerikából származó kérődzőt már hazánkban is tenyésztik. Eredeti helyén bundája miatt tartják, de húsa és teje is fogyasztható. Az állat megjelenése aranyos és mókás, így az elmúlt években egyre többen vesznek magukhoz ilyen állatokat.

alpaka
Forrás: unsplash.com

Nos, nem lehetetlen manapság alpakát vásárolni és tartani, de persze nem a legolcsóbb hobbi, és hozzáértést is igényel. Ezért semmiképp nem ajánlott olyanoknak, akiknek nincs idejük és megfelelő képzettségük a tartásukhoz.

Aki mégis hobbiállatként tartaná, annak tudnia kell, hogy kizárólag növényevő, kérődző állat. Füvet eszik, szénát, gyomokat, leveleket, kérget, ágakat és persze növényi takarmányokat. Hasonlóan táplálkozik, mint egy juh vagy kecske, gyomra összetett, így tudja maradéktalanul megemészteni a cellulózban gazdag növényi táplálékokat. A kérődzés lényege, hogy a lerágott növényeket lenyelés után előemészti, majd visszaöklendezi a szájába és újra rágcsálja. Innen ismét lenyeli és így halad tovább a gyomor további szakaszain a belek felé.

Az alpakák imádják a zöldség és gyümölcs csemegéket is, például a répát, almát, brokkolit. A gondos tenyésztők ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsítják az élelmüket.

Tartásukhoz nagy hely kell, az étel mellett mindig friss ivóvíz, és kinti tartásuk ellenére szükséges egy védett hely, ahol szárazon és melegen lehetnek minden évszakban.

Forrás: https://www.chillavalleyalpacas.co.uk/alpaca-feed-the-things-alpacas-love-to-eat/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.