Ha kutyád van a ház körül, nem csak a boldogságod lendítheti fel. Szeretnél tornázni, de egyszerűen nem tudod rávenni magad az edzőteremre? Remek híreket hoztunk neked (és a derékvonaladnak). Kiderült, hogy az ember legjobb barátja az ember legjobb fogyási terve is lehet!

Íme az ok, hogy miért olyan nagyszerű kutyatulajdonosnak lenni. A feltétel nélküli szeretetet félretéve négylábú barátaink többet tehetnek értünk, mint hogy felvidítsanak minket. Ha aktívak, akkor minket is felpörgetnek és megmozgatnak. A BMC Public Health folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a kutyatulajdonosok napi 22 perccel többet sétálnak, mint azok, akiknek nincs kutyájuk. Egyébként pedig mindaz a gyaloglás teljesen jó testmozgásnak számít.

Nem hiszel nekünk? Halld egyenesen a szakértő szájából. Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány olyan 60 év körüli és idősebb férfiakat és nőket vizsgált meg, akik kutyatulajdonosok és nem kutyatulajdonosok voltak, majd nyomon követték tevékenységüket a sebesség és a távolság szempontjából. Az eredmények még a kutatókat is meglepték.

"Nemcsak a testmozgás növekedését tapasztaltuk, hanem a gyakorlat is jobb ütemben zajlott" - mondta Daniel Mills, a Lincolni Egyetem tanulmányának szerzője.

A kutyatulajdonosok séta közben átlagosan három mérföld/órás tempót tartottak, ami a „mérsékelt intenzitású” szint. Rengeteg tanulmány kimutatta, hogy a gyaloglás – csak úgy mint a futás! - csökkentheti többek között a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ráadásul a több séta több egészségügyi előnnyel jár, mondja az American Heart Association.Más szavakkal, a kutyatulajdonosok kaphatnak néhány fő juttatást extra kardiójukból - és most te is megteheted.

Az embereknek előnyös, ha kutyájuk vagy macskájuk szemébe néznek, hiszen az emberi csecsemőknél és gyermekeknél az aranyosság imádatát az állatok arcára is kiterjesztjük. A Frontiers in Psychology című, 2016. márciusi cikk arra a hipotézisre épít, hogy az infantilis fizikai és viselkedési jellemzők vagy a „baba séma” vonzza az emberi figyelmet macskákra és kutyákra (és más állatokra) is.

A kutatók szerint a macskák és kutyák gyakran központi szerepet játszanak az életünkben, a figyelem és az érzelmi intimitás teljesítéséhez hasonlóan az ember-ember barátságokhoz. „Aranyos arcuk” nemcsak a szülői gondozást ösztönzi, hanem társadalmilag is megnyerő, így létrehozva egy kölcsönösen előnyös „visszacsatolási hurkot”, amely pozitívan kapcsolódik az egészséghez és a jóléthez.

Az ember-kutya pozitív kölcsönhatások csökkentik a stresszhormonokat

"Megfigyelték, hogy az ember és a kutya közötti pozitív interakciók nemcsak az embereknél, hanem a kutyáknál is csökkentik a kortizolszintet és növelik az oxitocinszintet" - mondja Marta Borgi, a Pszichológiai határok 2016-os tanulmányának és a Magatartástudományi Központ kutatásának társszerzője. "A következő lépés az lenne, hogy jobban feltárjuk, hogy az ember-állat kötődés mely jellemzői befolyásolják leginkább az állatok jólétét, valamint az oxitocinrendszer és más fiziológiai folyamatok szerepét."

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Mi is az a Flurona?

Amikor a pandémia elkezdődött, a szakemberek azt mondták, hogy a COVID-19 olyan, mint az influenza. De mi a jelenlegi helyzet?