A tavasz elérkeztével a paraziták is felébrednek, és támadásba lendülhetnek. A jó időben többször járunk ki a természetbe, élősködők azonban nem csak ott vannak.

A paraziták tavasztől őszig aktívan jelen vannak a környezetünkben. Kutyánk folyamatosan ki van téve annak a veszélynek, hogy bejut a testébe egy kullancs, atka vagy féreg, de kellő odafigyeléssel megelőzhetjük ezeket. Amellett, hogy imádott kedvencünket megvédjük, lényeges, hogy magunkra is figyeljünk. Sok alattomos élősködő emberre is veszélyes.

Kullancs

Tévhit, hogy csak erdős területeken támadhatnak a kullancsok. Az utcai séták alkalmával is előfordulhat, hogy a kutyánkra esik vagy felmászik rá egy-egy vérszívó. A belvárosi fákon is ott lehetnek ezek az élősködők. A kullancs ugyanannyira veszélyes a kutyára, mint az emberre, hiszen súlyos betegségeket terjeszt, mint például a Lyme-kór vagy a babéziózis, ami közül az utóbbi az egyik legrémesebb kutyabetegség. Szerencsére az ember azonban ezt nem kaphatja el.

Igyekezzünk már a tavasz elején minden évben beszerezni kullancs elleni nyakörvet, illetve a kutya szőrébe dörzsölhető kullancs elleni cseppeket. Magunkra pedig emberek számára kifejlesztett spray-t fújjunk, hogy elriasszuk a parazitákat. Minden séta után nézzük át alaposan kutyánk szőrét.

Bélféreg

A férgeket a legkönnyebben akkor szedi össze kutyánk, mikor ismeretlen eredetű ételekbe vagy utcai ürülékbe nyal bele, de úgy is férgessé válhat, hogy a gazdák hordják be a lakásba a bélféreg petéket a cipőjükön, majd szaglászás közben kerül a kutya szervezetébe az élősködő.

kutya
Forrás: pexels.com

Nagyon fontos, hogy félévente kapjon féreghajtót kedvencünk, és próbáljuk meg leszoktatni arról, hogy az utcán talált ürüléket szaglássza. A féreghajtó tabletta nem olcsó, de kihagyhatatlan része a kutya egészségi rutinjának. A féreg a kutyáról az emberre is átterjedhet, így duplán fontos megelőzni.

Bolha

Nem nagyon veszélyes, de rettentő bosszantó élősködő. Általában más állattól vagy elhanyagolt helyeken szedik össze kutyáink ezt a parazitát, amelyet úgy veszünk könnyen észre, ha kutyánk vakarózik, illetve ha foltos lesz a bőre, esetleg a szőrében vannak ismeretlen eredetű apró darabok, ami általában nem más, mint a bolha ürüléke. Ez a parazita nagyon gyorsan szaporodik, és a viszketés mellett akár galandférgessé is teheti a kutyát vagy az embert.

A bolha az emberre is átterjedhet, de bolhanyakörvvel, bolhairtó spray-vel hatékonyan védhetjük meg tőle kutyánkat és magunkat.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 

 

 
Neked ajánljuk

Hogyan ronthatja el a napirend a baba alvását?

Ha rosszul alszik a babád, akkor érdemes legelőször a napirendjét megvizsgálni, mert nagyon sokszor ez okozza a problémát. Éppen ezért ez a PEACE alváscoaching második lépése.