Mi mindenre kell figyelnünk, ha az ünnepi betegségre gyanakszunk?

Az ünnepi betegség, más néven paralítikus myoglobinuria elsősorban a lovaknál és az agaraknál fordul elő, de bizonyos terrierek, collie-k és agár-keverékek is hajlamosak lehetnek rá. A betegség azért kapta ezt a nevet, mert jellemzően a hétvégi, ünnepi versenyek után jelentkezik az agaraknál és a lovaknál, de a túlzott igénybevétel is kiválthatja. Az agarak erős ösztönkutyák, az űzési hajlamuk mindent felülír, így hajamosak túlhajtani magukat. A gazda nem is biztos, hogy azonnal észreveszi rajta az intő jeleket, ám ezekre érdemes figyelni, mert súlyos, azonnali orvosi ellátást igénylő következményekkel járhat.

agar
Forrás: pixabay.com

Azonnali tünetek

A futás, hajtás vagy verseny után a kutya levert, lassan, vonakodva jön vissza a gazdihoz vagy egyáltalán nem is jön vissza, mert már nincs ereje. Óvatosan lépked, mintha felsértette volna valami a lábát. A nyálkahártyák elszíneződnek, lilás színt vesznek fel és a combok belső oldalán véraláfutásszerű lilás foltok jelennek meg. Köhögés, öklendezés, levertség jellemzi a kutyát.

Néhány óra múlva jelentkező tünetek

A levertség pár órás pihenés után sem csökken, a kutya visszautasítja az ételt és olyan, mintha nagyon fáradt, kimerült lenne. A vizelet vöröses-barnás színűvé válik, vizelési kényszer és magas láz (akár 41°C-os is) jelentkezik. 

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.