Az alvás közben jelentkező hangjelenség, mely önmagában ártalmatlan, a légutaink izmainak elernyedéséből adódik, és a horkolótól függ a hossza, erőssége és rendszeressége.

Ki hajlamosabb a horkolásra?

A légutaink összeesése abból következik, hogy a lágyszájpad vagy a garat izmai túl lazák. Ezáltal kevés hely lesz a torkunkban, de más anatómiai okok is állhatnak mögötte, például megnagyobbodott orrmandula, orrsövényferdülés. 

Nagyobb eséllyel fog horkolni, aki dohányzik, illetve sok alkoholt fogyaszt, ezenkívül a túlsúly, a reflux, a háton alvás, az allergia és az altatók szedése is hajlamosíthat, valamint a kor előrehaladtával rosszabbodhat.

alvas
Forrás: pixabay.com

Milyen betegséget jelezhet?

Ha egyszerű horkolásról beszélünk, akkor ez nem akadályozza az alvót a levegővételben, és kellemetlenséget csak az alvótársnak okoz. 

Amennyiben légzéskimaradással jár, úgy már egy veszélyesebb állapotról beszélünk, hiszen a horkolás az alvási apnoé tünetei között szerepel és a horkolók 50-60%-át érintheti.

Mi is ez a betegség? Alvási apnoéra gyanakodhatunk, ha a horkoláson kívül az alábbiakat is észleljük magunkon vagy észlelik rajtunk mások:

  • légzéskimaradás alvás közben - a mellkas emelkedik, de nem veszünk levegőt hosszú másodpercekig
  • reggelente magasabb a vérnyomás, mint este
  • gyakori vizelési inger éjjelente
  • fáradtabban ébredünk, mint amikor elaludtunk

A legegyszerűbben poligráfos vizsgálattal mutatható ki, hogy valóban erről a betegségről van-e szó. 

Kezeléséhez leggyakrabban CPAP terápia (folyamatos pozitív légúti nyomás) szükséges, ami biztosítja a folyamatos levegőáramlást a légutakban alvás közben. Jó megoldás lehet még a szájba helyezett protézis, ami által nyitva marad a garat, így a levegő útja szabad. Műtéti beavatkozásra is sor kerülhet olyan esetben, amikor a CPAP nem segít, és el kell távolítani az orrból vagy a torokból azt a szövettöbbletet, ami elzárja a légutakat alváskor.

Mindemellett a tünetek enyhíthetőek egyszerű életmódváltással is:

  • alkoholfogyasztás, dohányzás, nyugtatók kerülése
  • túlsúly esetén fogyókúra és testmozgás
  • az orrot érintő allergiás megbetegedések kezeltetése.
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.