Ha valaha is gondjai voltak az elalvással, akkor valószínűleg hallott már a melatonin hormonról, ami segíthet az álmatlanság leküzdésében.

A melatonin egy olyan hormon, amelyet az agy tobozmirigye termel, és az alvás-ébrenlét ciklusának irányításához kapcsolódik. Lényegében a melatonin segíti a szervezetet abban, hogy mikor pihenjen és mikor ébredjen fel. Napnyugta után általában több melatonin termelődik, hogy jelezze, mikor kell aludni, és kevesebbet reggel, amikor felkel a Nap, hogy felébresszen.

Ez a melatonin növekedés és csökkenés akkor fordul elő, ha az alvás-ébrenlét ciklus, más néven a cirkadián ritmus stabil. Ha ez a ciklus valamilyen ok (például stressz, nyugtalan láb szindróma) megszakad, akkor valószínűleg nehezebben fog elaludni vagy kevésbé nyugodtan alszik. Amikor ez megtörténik, a melatonint tartalmazó étrend-kiegészítők, vagyis a szervezet természetes úton előállított szintetikus változatának szedése általában viszonylag ártalmatlan módszer az alvási ciklus helyreállításához.

alvás melatonin diffúzor
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Számos módszer létezik ezen étrend-kiegészítők bevitelére - a tablettáktól kezdve a rágógumikig. A melatonin diffúzor a legújabb módszer az alvást segítő termékek arzenáljában. Az első melatonin diffúzort csak öt évvel ezelőtt vezették be. Ennek lényege, hogy a melatonint tartalmazó folyadékot felmelegíti a diffúzor, ami így gőzzé válva és belélegezve jut a szervezetbe. A gyártók szerint a gőz gyorsabban hat, mint egy melatonin-kiegészítő tabletta.

Mivel azonban még új módszernek számít, még nincs sok klinikai tanulmány a hatékonyságáról. Emellett a tablettás adagolás meglehetősen pontos, míg a diffúzor sokkal kevésbé pontos módszer a gyógyszeradagolásra. A szakértők szerint valószínűleg nem biztonságos a melatonin belélegzése, mert ha bármilyen folyékony főzetet lélegez be, akkor tüdeje belsejét olyan gőzzel borítja be, amelynek egészségi kockázatai vannak.

Forrás: https://www.discovermagazine.com/health/do-melatonin-diffusers-help-you-sleep-better-and-are-they-safe
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.