Mivel életünk csaknem egyharmadát alvással töltjük, a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás alapvető fontosságú az általános egészségi állapotának megőrzése érdekében. Az idősebb emberek számos módon javíthatnak az alvásuk minőségén. Cikkünkben néhány, a pihentető éjszakai alvás segítő tippet olvashatnak.

Rendszeres testmozgás: Azok az idősebb emberek, akik rendszeresen sportolnak, gyorsabban elalszanak, valamint hosszabb ideig és jobban alszanak. A testmozgás az egészséges étkezés mellett az egyik legjobb dolog, amit az idősebb emberek tehetnek egészségük megtartása és javítása érdekében.

A zavaró tényezők csökkentése: A televízió, a mobiltelefon és az erős fények nehezítik az elalvást, ezért a televízió lehetőség szerint egy másik helyiségben legyen, vagy ha a hálószobában van, vagy a lefekvés előtt legyen kikapcsolva. A jelzőfények kivételével ne legyen bekapcsolva más fényforrás a hálószobában.

A stimulánsok kerülése: Az alkohol, a dohány, a koffein, sőt a késő esti nagy étkezések is megnehezítik az elalvást és az alvást. Próbálja kerülni ezek fogyasztását, és a lefekvés előtt legalább négy órával ne egyen.

Alvási ütemterv: Próbálja kerülni a rendszertelen alvást és a hosszabb, napközbeni szunyókálást. Törekedjen arra, hogy minden nap ugyanabban az időben feküdjön le és ébredjen fel.

alvas_alvaszavar_idoskor
Forrás: unsplash.com

Lefekvési rutin: Keressen olyan tevékenységeket (például fürdés, olvasás, meditáció), amelyek ellazítják lefekvés előtt.

Forrás: https://www.sleepfoundation.org/aging-and-sleep
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Kinek lehet ideális háziállat a kaméleon?

A vidám kinézetű, különleges mozgású hüllők mindenkit elvarázsolnak, viszont tartásuk több nehézségbe is ütközik, ezért nem mindenkinek ajánlottak!