Kutatások kimutatták, hogy az idősebbek számos módon javíthatják az alvásuk minőségét, de a biztonságra vonatkozó tippeket is érdemes figyelembe venni.

Ezek a lépések gyakran magukban foglalják az alváshigiéné javítását és a minőségi alvást elősegítő szokások kialakítását, de érdemes a biztonsági szempontokat is figyelembe venni. Az időskorúak elégtelen alvása nagyobb esések és balesetek kockázatához vezethet. Az emberek életkorának előrehaladtával hasznos olyan változtatásokat eszközölni a hálószoba környezetében, amely csökkenti a balesetek kockázatát, és megkönnyíti a segítség hívását, ha szükséges. Íme, néhány módszer, amelyeket figyelembe kell venni a biztonságosabb éjszakai alvás érdekében:

Tartson telefont az ágy mellett

Fontos, hogy az ágyból is tudjon segítséget hívni. Tegyen egy telefont az éjjeliszekrényre, és ami még jobb, tartsa a közelben a fontos telefonszámok listáját.

biztonságos alvás időskorban
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Győződjön meg arról, hogy a lámpa kapcsolója elérhető közelségben van

A könnyen hozzáférhető lámpa csökkenti a sötétben való botorkálás szükségességét, amikor felkel az ágyból. Ez csökkentheti a botlás és az elesés kockázatát, amikor megpróbálja megtalálni a lámpakapcsolót. A mozgásérzékelős lámpák hasznosak lehetnek a folyosókon vagy a fürdőszobában.

Csökkentse a veszélyeket a hálószobában

Soha ne dohányozzon az ágyban, és legyen óvatos, amikor olyan tárgyakat helyez el a hálószobában, amelyek megbotlást vagy elesést okozhatnak, mint például a szőnyegek, a székek és az egyéb bútorok.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.