Az alvászavart a legtöbb esetben egyszerűen az okozza, hogy képtelenek vagyunk kikapcsolni az agyunkat, így az szinte önálló életre kelve szövögeti gondolataink végeláthatatlan fonalát. Ennek az akaratlan múltba révedésnek és jövőn aggódásnak szab gátat az Autogén-tréning relaxáció, mely kis gyakorlással, autogén módon vezet rá a jelen pillanat megélésére és így képes gyengéden visszaterelni minket a pihentető alvás állapotába.

Íme, az Autogén-tréning gyakorlat!

Először is, csípjük fülön magunkat és vegyük észre, amikor már hosszú percek vagy akár órák óta forgolódunk az ágyban. Ekkor feküdjünk a hátunkra és helyezkedjünk el kényelmesen, majd kezdjük el magunkban mondani a következőket szépen, lassan, néhány másodperc szünetet tartva a mondatok között:

Megnyugszom, ellazulok.
Eltávolodik tőlem minden külső zaj és belső gond.
Átadom magam a nyugalomnak.
Átadom magam a vágynak, hogy testi, lelki, szellemi harmóniámat megteremtsem.
Nyugodt vagyok, ellazulok.

Majd ezt követően vegyük sorra a testrészeinket, konzekvensen haladva a lábfejünktől egészen a fejünk tetejéig. Mindig egy testrészre koncentrálva, képzeljük el, amint az minden feszültségtől mentesen, lazán pihen. Tegyük ezt a következőképpen:

A lábfejem, a lábujjaim, a talpam és a bokám megpihen.
A lábszáram ellazul.
A térdem elnehezedik.
A combom lazán nyugszik az ágyon.
...

És könnyen elképzelhető, hogy tovább nem is jutunk, mert már itt egy pihentető, mély álomba szenderülünk!

Kiemelt kép: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.