Ön tudja, mire jó a holdkő? Hogy mivel töltünk 25 évet az életünkből? Na és hogy melyik az a tevékenység, amely elengedhetetlen a fizikai, lelki és mentális egészségünk fenntartásához? Igen, az alvásról beszélünk.

Napi 8 óra = 25 év

Az, hogy kinek mennyit kell aludnia naponta, nemcsak az életkortól, hanem az egyéni igényektől is függ. Ám ha feltesszük, hogy alvászavarok nélkül, egy életen át sikerül valakinek hozzájutnia az életkorának megfelelő napi alvásmennyiséghez – ez felnőttek esetében 7-9 óra –, akkor az alábbi számok jönnek ki:

  • Egy felnőtt alvásideje napi 8 órával számolva heti 56 óra, ami 365 nap alatt 2920 órát jelent. Azaz egy felnőtt évente kb. 122 napot tölt alvással.
  • Ez azt jelenti, hogy átlagosan 25 évet alszunk végig az életünkből. Ez több, mint bármely más tevékenység, amelyet életünk során végzünk.
  • 100 évvel ezelőtt még ennél is 20 százalékkal többet töltöttek alvással az emberek. A napjainkra lecsökkent alvásidő mögött az alváskutatók szerint a 21. századi életmóddal járó, megnövekedett stressz áll.

Nemcsak a mennyiség, a minőség is számít

A minőségi alvás és az ágyban eltöltött idő között természetesen óriási különbség van. Ahhoz ugyanis, hogy kipihenten ébredjünk, és sejtjeink, szerveink valóban regenerálódjanak alvás közben, nem elég pusztán lefeküdni. Egy egészséges, normál éjszakai alvás során általában 4-6 teljes, 90-110 perces alvásciklus zajlik le. Ebben váltogatják egymást az NREM és REM szakaszok. Ha bármelyik kimarad, esetleg megzavarja azt valami, máris sérül az éjszakai pihenésünk. Emiatt érdemes megtenni mindent annak érdekében, hogy jól aludjunk, és ezért fűződik oly sok babona, amulett az alváshoz.

  • Néhány kultúrában például úgy tartják, hogy ha az ágyat kelet-nyugati irányban állítjuk, az segít a jobb alvásban.
  • A holdkövet szintén sokan használják a stressz csökkentésére és az alvásminőség javítására. Számukra a Hold istennőjének tulajdonított ásvány misztikus jelentéssel bír.

Hogyan űzzük el a rémálmokat?

Ahhoz, hogy alvás közben az agyunk is regenerálódhasson és feldolgozhassuk a minket ért információkat, elengedhetetlenek az álmok. Álmodni a REM-fázisban szoktunk, és bár az álmok jelentéséről nincsen egyértelmű tudományos álláspont, abban a kutatók is biztosak, hogy a mentális egészségünk megőrzése szempontjából nagyon is fontosak. Ezt az is bizonyítja, hogy az évezredek során az emberek mindenféle módon megpróbálták elkerülni a rémálmokat és bevonzani a szépeket.

  • Erre való az észak-amerikai indiánok hagyományaiból származó álomfogó, amely ma is sok hálószoba dísze, ám eredetileg ennél sokkal komolyabb funkciója volt. A hiedelem szerint az álomcsapda kiszűri az álmokat: csak a jókat engedi át a lyukon, a rosszakat elfogja és elpusztítja.
  • Az európai hagyománykörben a tükörrel kellett vigyázni. Azon keresztül ugyanis rémálmok formájában ránk szabadulhatnak a rossz szellemek, ezért tilos volt az ággyal szemben elhelyezni.

A gyógynövények is segítenek jól aludni

Ez az állítás azonban nem babona, nem hiedelem. A népi gyógyászatban hagyományosan alkalmazott gyógynövények hatását ma már klinikailag is igazolták, és a modern gyógyszerek elkészítésekor is felhasználják ezeket. Ilyen gyógynövény a macskagyökér, a citromfű és a komló, amelyek kivonatának kombinációját tartalmazza az altató-nyugtató hatású Sedacur forte. Ez a növényi gyógyszer segíti az elalvást esténként, és pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem tompítja a figyelmet, nem nő tőle a reakcióidőnk, és az autóvezetéshez szükséges készségeket sem befolyásolja. A Sedacur forte recept nélkül kapható a patikákban.

Sedacur forte
Sedacur forte – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.