A kutatók becslése szerint az idősebb felnőttek 40-70 százalékának vannak krónikus alvásproblémái, melyek az esetek többségében nem diagnosztizáltak.

A krónikus alvásproblémák jelentősen megzavarhatják az idősebbek napi tevékenységeit, és ronthatják az életminőségüket. Az idősebb felnőttek leggyakoribb alvási problémái a következők:

Fájdalom

A kényelmetlenség és a fájdalom nem megfelelő pihenéshez vezethet néhány idősebb felnőtt számára. A fájdalom és az álmatlanság ördögi körré válhat, amelyben a kevesebb alvás több fájdalomhoz vezethet, ezért fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha a fájdalom zavarja az alvást.

Éjszakai vizelés

Az éjszakai vizelés, más néven noktúria, az életkorral egyre gyakoribbá válik, többek között a húgyúti rendszer anatómiai változásai miatt. Ez a probléma az idősebb felnőttek körülbelül 80 százalékát érintheti, ami hozzájárul az alvászavarok fokozódásához.

Álmatlanság

Az elalvási nehézség és az álmatlanság a leggyakoribb alvási problémák az idősebb felnőtteknél. Az álmatlanságot számos egymást átfedő tényező okozhatja, de a kezeléssel jelentősen javulhat.

időskori alvászavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Nappali álmosság

Sokan azt hiszik, hogy a napközbeni fáradtság az öregedés normális velejárója, de ez nem így van. Az idősek körülbelül 20 százaléka tapasztal túlzott nappali álmosságot, ami inkább mögöttes egészségi problémák tünete lehet, mint például az alvási apnoe, a kognitív károsodás vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Alvási apnoe

Az obstruktív alvási apnoe légzési szüneteket okozhat alvás közben. Ezek a szünetek a felső légutak ismételt összeomlásához (apnoe) vagy részleges összeomlásához (hipopnoe) kapcsolódnak. Az alvási apnoe „töredezett” alvást okoz, és befolyásolhatja a szervezet oxigénszintjét, ami fejfájást, nappali álmosságot és koncentrációs nehézségeket okozhat.

Nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindróma késztetést okoz a lábak mozgatására pihenés vagy alvás közben, az alvás közbeni periodikus végtagmozgások pedig akaratlan mozgásokat okoznak az alsó végtagokban, leggyakrabban a lábfejekben. Mindkét rendellenesség jelentősen befolyásolhatja az alvást és az általános életminőséget.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.