Akkor van az egészségünk rendben, ha mind fizikailag, mind szellemileg jól vagyunk. Jól tudjuk, hogy ez a kettő kéz a kézben jár.

Ha az ember lelke beteg, az előbb vagy utóbb fizikailag is meg fog nyilvánulni. A mentális egészségünk megtartása tehát kulcsfontosságú. De honnan tudjuk, hogy lelki egészségünk rendben van? Annak vannak jelei, úgymint:

#1

Képes vagy örülni. Mindenkinek megvan a maga terhes. Sokan sokkal nagyobb terheket cipelnek, mint te magad, mégis megtalálják azt az apró örömforrást is, ami az életükben jelen van. Ez adhat erőt. Nagyon apró mozzanatok, történések, egy jó szó is elég ahhoz, hogy feldobja a napunkat. Ha ezeket felfedezed magad körül és tudsz örülni, az jó jel.

#2

Az élet tele van nehézséggel, de nem csak a tiéd, hanem mindenkié. Bele is veszhetsz ezekbe, de sokkal jobb alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Ha megvan benned az a képesség, hogy nem hagyod el magad minden apró gond esetében, hanem azon pörögsz, hogyan is jöjj ki legjobban abból, akkor jó úton haladsz. Az problémához való alkalmazkodás azt is jelentheti, hogy felismered, egyedül nem tudod megoldani a gondodat, ezért segítséget kérsz.

#3

Nincs nagy és megoldhatatlan lelki bajod akkor, ha nyitott vagy az emberekkel, képes vagy az emberi kapcsolatok kialakítására. Ez persze azzal is jár, hogy nemcsak téged hallgatnak meg mások, de rád is számíthatnak ebben az ügyben.

#4

Nagyon jó jel, hogy nincs baja a lelkednek, ha képes vagy szabályozni érzelmeidet, viselkedésedet. Nem nyomod el magadban, de nem is tudatod azt a világgal.

#5

Ha a nehézségek közepette is azon agyalsz, hogyan tudnád a jelenlegi helyzetedet javítani, ha tanulni, fejlődni kívánsz és ehhez lépéseket is megteszel, az újfent azt mutatja, hogy lelkileg rendben vagy, így a fizikai erőd is kitart még, ha arra is odafigyelsz.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.