A terhességet mindenki igazi áldásnak tartja. Legalábbis addig, amíg meg nem tapasztalja azokat a bizonyos mellékhatásait, amelyről egy kismama sem szeret beszélni.

Mert bár a szívük alatt hordanak egy kis életet, nem semmi küzdelmet kell végig csinálniuk a 9 hónap alatt, amelynek minden egyes szakasza tartogat számukra kellemetlen meglepetéseket. Természetesen, mint mindenhol itt is lehetnek kivételek, de azért az esetek többségében szinte minden várandós nő szembe találja magát a következőkkel:

Hányás

Kicsit sem meglepő, az viszont már igen, hogy bizonyos illatok és ételek is ki tudják váltani a legváratlanabb pillanatokban. Ez pedig nem egyszerűen kellemetlen, hanem elviselhetetlen tud lenni.

Puffadás

Sajnos a megnövekedett progeszteronszint miatt lelassul a bélmozgás, ezért több bélgáz képződik. Erről igencsak kínos beszélni, de bizony-bizony a legtöbbször rossz időben és rossz helyen távozhat a szervezetből és még hangok is kísérik.

Aranyér

Sokan azt hiszik, hogy a szülést követően jön ki az erőlködéstől, holott már a terhesség alatt is kialakulhat. A baba növekedése, ugyanis nyomni kezdi a kismedencét és az alhasi visszereket. Szerencsére fagyasztással és krémekkel is jól kezelhető. Azonban rossz hír, hogy, akinek egyszer kijön, annak visszatérő probléma lehet.

Feszülő bőr

Nem hiába tanácsolja mindenki már a terhesség első hónapjában a rendszeres és gyakori krémezést, ugyanis a bőr elképesztő táguláson megy keresztül, amely feszülő, viszkető érzést eredményez. A striák elkerülése érdekében fontos olyan készítményeket használni, amelyek megfelelően hidratálják a nagy terhelésnek kitett bőrt.

Vizelettartási nehézségek

A terhesség második felében nemcsak fáradékonyabb és dekoncentráltabb lesz egy kismama, de még a vizeletet is nehezebben tudja tartani. A baba és a méh folyamatos növekedése elkezdi nyomni a húgyhólyagot, amely sokszor indokolatlanul idézi elő a vizelési kényszert.

Borítókép forrása: pexels
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.