Sokféle út vezet az örökbefogadásig, és nem minden ember számára ez a megfelelő út. De, ha megkérdezünk örökbefogadó szülőket, miért döntöttek az adoptálás mellett, sok mindent megérthetünk.

Magyarországon ma nem is olyan egyszerű örökbe fogadni, pedig rengeteg a gyermek, aki család nélkül él. Több, mint 22.000 kiskorú él állami gondozásban: nevelőszülőknél vagy otthonokban. Azonban ebből a számból évente mindössze 2000-3000 gyermek örökbe adható, a többieknek nem rendezett a státusza, nem mondtak le róluk a szüleik, vagy egyszerűen esélytelenek az örökbeadásra korukból, egészségügyi állapotukból, származásukból adódóan.

orokbefogadas
Forrás: pexels.com

A házaspárok általában kisbabát szeretnének, vagy másfél év alatti, egészséges gyermeket, illetve magyar származásút. Bár egyre nyitottabbak az emberek a vállalt paraméterekben, még mindig sok gyerek nő fel a felsorolt tények miatt állami gondoskodásban.

Aki örökbefogadáson gondolkodik, érdemes sokat olvasnia erről, rengeteg az elérhető információ ezzel kapcsolatban, és a hazai gyakorlatról, illetve számos család története is fellelhető, ami megérteti, hogy az örökbefogadás egy csodálatos dolog, de természetesen nem mindenkinek ez az útja - és ezt is el kell fogadni.

Az út, amely valakit eljuttat az örökbefogadásig sokféle lehet, van, aki meddőséggel küzd, van, aki a meglévő, vér szerinti gyermeke mellé szeretne vállalni adoptált gyermeket, egyedülállóak esetén pedig a pártalálás sikertelensége is elvezethet ide. Ha azonban az érvekről kérdezzük azokat, akik belevágnak, a magyarázatok sokszor hasonlóak.

  • Az örökbefogadás lehetővé teszi a párok és egyedülálló felnőttek számára, hogy megosszák életüket gyermekükkel, és élvezzék a szülői lét egyedülálló élményét.

  • Az örökbefogadás szerető, stabil otthont biztosít azoknak a gyerekeknek, akiknek szükségük van rá, és akiknek más lehetősége nem lenne családban felnőni.

  • Az örökbefogadás által egy új dimenzió nyílik ki, új embereket ismerünk meg: kezdve a szakemberektől, más örökbefogadó szülőkig. Teljesen új alapokra helyeződnek társas kapcsolataink.

  • Az örökbefogadás családdá tesz olyan embereket, akiknek erre másként nem lenne lehetőségük, begyógyíthat lelki sebeket, adhat egy magasabb célt, értelmet az életünknek.

  • Az örökbefogadás által -ha nem is vér szerinti- gyermekünkben élhet tovább értékrendünk, szeretetünk, tudásunk, a nevünk, az elődeink és felmenőink tanításai, emlékei és hagyományai.

Forrás: https://achildshope.com/want-to-adopt/why-adopt/
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.