A számítógéppel dolgozók jelentős része gyakran panaszkodik szembántalmakra, valamint fej-, hát- és kézfájdalomra, melyek a munkaterület nem megfelelő kialakításából adódhatnak. A képernyő előtt végzett munka során az ergonómiai, vagyis a munkaterülethez illeszkedő szempontok betartásával kell megteremteni a kényelmes munkavégzés feltételeit.

Asztal

Az íróasztal beállítása során ellenőrizze, hogy van-e alatta elegendő szabad hely a lábai számára. Ha az asztal túl alacsony, és nem szabályozható a magassága, helyezzen valamilyen magasítót az íróasztal lábai alá. Ha az asztal túl magas, emelje fel a székét. Szükség szerint használjon lábtartót, hogy megtámaszthassa a lábait.

Szék

Olyan széket válasszon, amelyik követi a gerincvonalát. Úgy állítsa be a magasságát, hogy a talpa a teljes felületével a padlón vagy a lábtartón kényelmesen nyugodjon, és a combjai pedig párhuzamosak legyenek a padlóval. A kartámasz beállítása úgy történjen, hogy a karja lazán nyugodhasson rajta, laza válltartással.

Lábtartó

Ha a szék túl magas ahhoz, hogy a lábai a padlón kényelmesen nyugodjanak vagy az íróasztal magassága miatt meg kell emelnie a szék magasságát is, használjon lábtartót. Ha nem áll rendelkezésre lábtartó, akár néhány nagyobb méretű könyvet is használhat.

Monitor

Helyezze a monitort közvetlenül maga elé, egy karnyújtásnyi távolságra. A képernyő tetejének a szemmagasságnál vagy kissé alatta kell lennie. A monitornak közvetlenül a billentyűzet mögött kell lennie. Ha bifokális szemüveget visel, még néhány centiméterrel engedje lejjebb a monitort a kényelmesebb látás érdekében. A monitort úgy helyezze el, hogy a legfényesebb fényforrás oldalt legyen.

Billentyűzet és egér

Az egér ugyanazon a felületen legyen, mint a billentyűzet. Használata közben tartsa egyenesen a csuklóját, a karjait a test közelében, a kezeit pedig a könyök szintjén vagy kissé alacsonyabban.

munka_ergonomia_homeoffice
Forrás: pixabay.com

Telefon

Ha gyakran beszél telefonon, és egyszerre gépel vagy ír is, hangosítsa ki a telefont vagy használjon fülhallgatót, ahelyett, hogy a feje és a nyaka között tartaná a telefont.

Irodai eszközök

Tartsa a legfontosabb tárgyakat, például a telefont, a tűzőgépet vagy az íróeszközöket a teste közelében. Álljon fel, hogy elérje azokat a tárgyakat, amit ülve nem lehet kényelmesen elérni.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-office-ergonomics-tips/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

A mentális kimerültség 3 tünetegyüttese

Mentális kimerültség bárkinél előfordulhat, aki hosszú távú stresszt él át. Túlterheltnek és érzelmileg kimerültnek érezheti magát, illetve lehetetlennek tűnik megoldani a feladatait és problémáit.