Mindenki boldog, kiegyensúlyozott szerelmi életre vágyik. De honnan tudhatjuk, hogy jó úton járunk?

Egyesek szerint a mai világban egyre nehezebb szerelmet találni. De hozzá kell tenni, hogy megtartani sem egyszerű. A nagy boldogság, a hormonok kavalkádja ugyanis egy bizonyos idő után tompulni fog, és a jó kapcsolat csak akkor marad fenn, ha bizonyos elemei szilárdak. Most ezeket vesszük sorra!

boldog párkapcsolat
Forrás: pexels.com

Az egészséges kapcsolat szinonimája mást jelent egy 20 évesnek és mást egy 30 évesnek. De mást jelent manapság és mást jelentett 25 évvel ezelőtt. Van, akinek a személyisége a kommunikációt tartja fontosnak, másnak a jó szex a lényeges, és van, aki szerint a kapcsolat mindig kell, hogy egy következő szintre érjen. Vannak azonban egyetemes szabályok, amik nélkül egyik kapcsolat sem lesz az igazi.

Alapvető az alkalmazkodó készség, ami hol az egyik félnél, hol a másiknál kerül előtérbe. Egy jó kapcsolat nem versengés és elnyomás, hanem adok-kapok viszony. Hol az egyik enged, hol a másik. Ezáltal lesz egy párkapcsolat kiegyensúlyozott és egyenlő.

A nyílt kommunikáció az egészséges kapcsolat alapja. Ha meg tudjuk beszélni a problémákat, bánatot, félelmeket, anyagi gondokat, szexuális vágyakat, az egymás iránt érzett jó vagy rossz dolgokat, az azt jelenti, hogy van bizalom, tisztelet és nyíltság. A kommunikációval a legtöbb kapcsolati probléma menthető lenne.

A bizalom és a biztonság érzése szintén nem korszak vagy korosztály függő. Ez nem csak annyit jelent, hogy elhisszük, hogy nem csal meg a másik. Arra utal, hogy van bennünk egy ősbizalom, hogy a párunkkal bármit képesek vagyunk megoldani. Tisztában vagyunk vele, hogy bármi bajunk van, neki bátran elmondhatjuk, és nem félünk attól, mi lesz, ha nem ért velünk egyet.

A tisztelet is egy alappillére a jó kapcsolatoknak. A másik meghallgatása, támogatása, elismerése, egyediségének, akár hibáinak elfogadása.

Ezzel el is érkeztünk egy nagyon fontos gondolathoz, ami az egészséges kapcsolat igazi indikátora. Igaz, hogy egy szerelemben, társas kapcsolatban egymásra vagyunk utalva, számítunk egymásra, ugyanakkor az individum megőrzése nélkül a kapcsolat az egyik fél „elvesztésével” jár. A jól működő kapcsolatban mindenki megőrizheti a saját személyiségét, énidejét, baráti kapcsolatait, és időnként igenis bezárkózhat egy kicsit. Az individum megtartásának lehetőségében egyből vissza is köszön a többi érték: a bizalom, a tisztelet és az alkalmazkodás.

Forrás: https://www.healthline.com/health/healthy-relationship?fbclid=IwAR07_s6IdvDKwIjYNZb6FYjQdpE6k1WaE9_n9em7q7QTEiEq3QilLxn-eL0
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan lehet megszüntetni a nyakmerevséget?

A munkanap nagy részében sokan a monitort vagy okostelefont nézzük, így nem csoda, hogy gyakran fáj a nyakunk.