A szerelem nehezebb megtartani, mert az idő múlásával a szenvedély alábbhagy, de néhány módszer segít a fenntartásában.

Míg jobb esetben barátokká válik egy pár, addig rosszabb esetben megszokássá alakul a kapcsolat. Van-e bevált módszer a szenvedély megtartására, és ha igen, melyek ezek?

szerelem fenntartása
Forrás: unsplash.com

Önmagunkat is szeretni kell!

Az évek múlásával hajlamosak vagyunk kritikusabbak lenni önmagunkkal szemben, amely sok esetben a kapcsolatunk ellaposodásához is vezethet. Bár a külsőnk és a személyiségünk folyamatosan változik, fontos felismerni, hogy a párunkkal közösen éljük meg ezeket. Együtt öregszünk, együtt fejlődünk, együtt tanulunk vagy éppen hibázunk. Ám önmagunk szeretete és megbecsülése elengedhetetlen, hiszen ez ad alapot a kapcsolatnak. Fogadjuk el és szeressük magunkat.

Mindenkinek szüksége van a pozitív megerősítésre

A legmagabiztosabb emberekben is merülhetnek fel kérdések saját elfogadásukkal kapcsolatban. Önmagunk elfogadása után mindennap fordítsunk figyelmet a párunk önbecsülésének erősítésére és dicséretére is. Akkor tudjuk jól érezni magunkat egy párkapcsolatban, ha képesek vagyunk a másik szemén keresztül is pozitívan látni magunkat, ha elhisszük, hogy számára hibátlanok vagyunk. Ne spóroljunk a dicsérettel, bókoljunk neki, támogassuk a céljai elérésében és ismerjük el az eredményeit. Ne vegyük természetesnek, hogy a párunk velünk van. Adjunk mindennap hálát a sorsnak, hogy az életünk része.

Az apróságok nagy dolgokra képesek

A kölcsönösség elengedhetetlen, ezért mindkét félnek ugyanannyira kell energiát, időt és szeretetet adnia a kapcsolatba. A legtöbb tartós kapcsolatra jellemző probléma, hogy a felek csak fontosabb alkalmakkor kényeztetik el egymást, holott a rendszeresebb, de kisebb figyelmességekkel hatékonyabban lehet fenntartani a szenvedélyt.

„És arra emlékszel...?”

A régi szép emlékek felidézése minden párt közelebb tud hozni egymáshoz. Ha úgy érezzük, elszaladt felettünk az idő vagy hosszabb ideje egyhangú vagy eseménytelen az életünk, akkor idézzünk fel közös vagy intim pillanatokat, emlékeket, amelyek az érzést is visszahozhatják.

Ne csak otthon legyünk együtt!

Az egyik legfontosabb mozgatórugúja egy kapcsolatnak a közös élmények szerzése. Sokan esnek abba a hibába, hogy a kezdeti szerelem miatt inkább otthon ülnek és az aktív programok helyett a tévé előtt töltik az idejüket. Szervezzünk olyan programokat, amelyek minket és a párunkat is feltöltik. Akár egy kirándulás, akár egy barátokkal töltött este is segíthet a szerelem megtartásában.

Egy kapcsolatért tudatosan kell dolgozni. A szerelem és a szenvedély egy idő után ugyan átalakul, de a szeretet, a kötődés és az egymás iránt érzett vonzalom megtartható, ha figyelünk rá!

Forrás: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/intentional-insights/201701/12-tips-happy-long-lasting-relationships
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.