Az egyik legősibb élvezeti szer, és egyben az egyik legrégebben használt gyógynövény, amely jellegzetesen mai életmód-problémákra is megoldás lehet.

 

  1. Ez is tea, csak másképp

A teacserje, ahogyan latin neve (Camellia sinensis) is jelzi, egy Kínából származó örökzöld növény.  A fogyasztása is Kínában kezdődött sok ezer évvel ezelőtt. Az emberek eleinte zöldteát fogyasztottak. A zöld, illetve a „hagyományos” fekete tea ugyanannak a növényfajnak a leveléből készül; a zöldteát a feldolgozás során pörkölik, míg a fekete teát fermentálják (erjesztik). Ebből adódnak a beltartalmi különbségek: a zöldteában többféle flavonoid van, ami befolyásolja a teában lévő koffein felszívódását. A flavonoidok jól ismert antioxidánsok, számos kedvező élettani hatással – pl. érvédő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő – bírnak.

  1. A stressz ellen is fogyasztják

A zöldtea egyik legismertebb hatóanyagáról, a L-teaninról azt feltételezik, hogy befolyásolja az agyban a gamma-amino-vajsavnak, egy fontos agyi ingerületátvivő anyagnak a szintjét, ami a kérgi neuronok gátlása révén fejti ki stresszoldó hatását.

  1. Az oxidatív stressz ellen is hasznos lehet

A zöldtea más pontokon is képes lehet pozitívan befolyásolni a testi egészséget, például magas antioxidáns-tartalma révén. Az oxidatív stressz a szervezetben zajló oxidációs folyamatok és az ezek megakadályozását végző antioxidánsok közötti egyensúly felborulása. Emiatt a szabad gyökök az élő sejtek szinte valamennyi molekuláját károsíthatják, így a fehérjéket, a zsírokat, a DNS-t, a géneket is. Ezzel olyan káros folyamatokat indíthatnak el, amelyek daganatos betegségekhez, különböző érrendszeri megbetegedésekhez, Alzheimer-kórhoz, Parkinson-kórhoz, reumatoid arthritishez, az öregedés felgyorsulásához vezethetnek.

  1. A magyarok is használják stresszoldásra

Egy friss hazai kutatás1 szerint honfitársaink 37%-a tudatosan küzd a stressz ellen, és az eszköztárban más szelíd gyógymódok mellett a teázás is helyet kap. Akik így döntenek, azok közül többen választják a zöldteát, mint a feketét – elsősorban azért, mert természetesebb.

  1. A lelki egészség mellett a testnek is jót tesz

A túlzott stressz a lelki tünetek mellett számos olyan testi problémának is okozója lehet, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Egyes feltételezések szerint a zöldtea közvetlenül is képes pozitívan hatni az az anyagcserére. Emiatt bizonyos kultúrákban fogyasztószerként is számításba veszik. Az említett magyarországi kutatásban1 is visszatérően felbukkant a válaszok között a testtömegcsökkentő hatás, amelyet ezek szerint honfitársaink is megtapasztaltak.

1https://www.magneb6.hu/cikkek/kutatas-a-magyarok-a-zold-teat-hasznaljak-a-stressz-megelozesere

 

A cikk támogatója a Magne B6.

MAT-HU-2100748 (2021.07.12.)

 

 

 

 
Neked ajánljuk

Milyen előnyei vannak a kémiai hámlasztásnak?

A kémiai hámlasztás olyan helyreállító kozmetikai eljárás, amely segíthet csökkenteni az öregedés jeleit az arcon.