A fizikai stressz idegességben, izgatottságban, fejfájásban, a gyomor összeszorulásában jelentkezik, de vannak a stressznek más jellegű tünetei is.

A negatív stressz megterheli a szervezetet, hosszú távon pedig komoly következményei lehetnek. Negatív stressznek számít minden olyan dolog, ami károsan hat az egészségünkre. Míg egy vészhelyzetben a stressz életet menthet pl. az adrenalin szint megemelkedésével, a gyorsabb, erősebb teljesítménnyel (menekülés, futás), addig a krónikusan fennálló stressz kikezdi az ember szervezetét. Ez lehet egy látszólag megoldhatatlan élethelyzet miatt (anyagi nehézségek, párkapcsolati problémák, gyász), egészségügyi problémából fakadóan, rossz munkahelyi légkör miatt, költözésből adódóan, vagy bármi egyéb szituáció miatt, ami aggodalommal tölt el és kattogunk rajta.

pszichológiai_stressz
Forrás: unsplash.com

Különbséget kell tenni a stresszor és a tényleges stressz között. A stresszor lehet egy személy, hely vagy helyzet, amely stresszt okoz. A stressz az egyik vagy ezek kombinációjára adott válasz.

A krónikus stressz néhány gyakoribb fizikai, pszichológiai és érzelmi jele:

  • gyors szívverés

  • emelkedett/magas vérnyomás

  • túlterheltnek érzi magát az illető, fáradt, levert

  • alvási nehézség

  • rossz problémamegoldás, koncentrálási nehézségek

  • rágódás, aggodalom

  • állandó gondolatok a stresszor körül

  • viselkedésbeli változások, beleértve a társadalmi visszahúzódást, a szomorúság érzését, a frusztrációt, az érzelmi kontroll elvesztését, a pihenésre való képtelenséget

pszichológus online

A stressz tehát mind fizikai mind pszichés formát ölthet, mindegyik esetben sajnos érinteni fogja a szervezet működését, ha nem hosszú távon fennáll. Éppen ezért a stresszt kezelni kell minden esetben, tudatosan és nem elfojtani.

Sokat segíthet az ember kapcsolati hálója, ha meg tudja beszélni aggodalmait barátaival, családjával. Lényeges szempont az életmód, a megfelelő táplálkozás, a mozgás jótékony hatása, a kevesebb multimédia használat, az alvás és pihenés egyensúlyának visszaállítása. Ha pedig úgy érezzük, képtelenek vagyunk egyedül megoldani a helyzetet, kérjünk segítséget szakembertől.

Forrás: https://www.healthline.com/health/psychological-stress
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.