Lehetséges, hogy bizonyos élelmiszerek és a belőlük készült fogások képesek enyhíteni a stresszt és annak velejáróit?

Míg az alkalmi stresszrohamokat nehéz elkerülni, - hiszen mindenkit ér némi idegeskedés a közlekedésben, munkahelyen, társas életében - addig a krónikus stressz komoly károkat okozhat fizikai és mentális egészségünkben. A túl sok ideig fennálló, folyamatos stressz növelheti az olyan állapotok kockázatát, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió, szorongás vagy akár a daganatos megbetegedések. Bizonyos tanulmányok arra jutottak, hogy egyes ételek és italok a bennük lévő hatóanyagok miatt segíthetnek megbirkózni a stresszel.

stressz_elleni_etelek
Forrás: unsplash.com

A matcha por és a belőle készülő teák vagy sütemények tele vannak L-teanin aminosavval, amely kiváló stresszcsökkentő. A különleges zöld növényi por ráadásul úgy élénkít, hogy nem tartalmaz túl sok koffeint.

Az édesburgonya a szénhidrátok olyan forrását jelenti, amely kimondottan egészséges és segíthet az elhízás elleni harcban is. A batáta szénhidrát összetevői állítólag a kortizol (stresszhormon) szintet is kedvezően befolyásolják.

A kimchi nálunk kevéssé ismert, de egyre inkább terjedő, erjesztett zöldségelegy, ami kicsit a savanyított zöldségeinkhez hasonló. A fermentált eljárással készülő kimchi tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és a bélflóránkat támogató probiotikus baktériumokkal, így csökkenti a stressz káros hatásait.

A tojást gyakran nevezik a természet multivitaminjainak lenyűgöző tápanyagprofilja miatt. A tojás tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, fehérjével és antioxidánsokkal, amelyek az egészséges stresszválaszhoz szükségesek. A tojás különösen gazdag kolinban, amely tápanyag csak néhány élelmiszerben található meg, és a kolinról kimutatták, hogy fontos szerepet játszik az agy működésében, illetve védelmet nyújthat a stressz ellen.

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a legértékesebb húsféléink ezek, nem véletlenül adják az alapját az orvosi ketogén diétának is. Ide tartozik a patás állatok szíve, mája és veséje, a zúza, a velő. Ezek kiváló B-vitamin források, különösen a B12-, B6-, riboflavin és folsav thttps://www.healthline.com/nutrition/stress-relieving-foods#1.-Matcha-powderartalmuk magas, amelyek nélkülözhetetlenek a stresszkontrollhoz.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/stress-relieving-foods#1.-Matcha-powder
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.