A betegek számára a fájdalom és az esetleges maradványtünetek (például végtagbénulás, beszédzavar) mellett jelentős pszichés terhelést jelent az, hogy átmenetileg vagy tartósan nem képesek betölteni korábbi társadalmi szerepüket. A rehabilitáció azonban hozzásegítheti őket ahhoz, hogy újra teljes értékűnek érezhessék önmagukat.

Az orvosi rehabilitáció olyan ellátás, amelynek célja, hogy a betegnek segítsen a mindennapi élethez szükséges fizikai, mentális és/vagy kognitív képességek visszaszerzésében, megtartásában vagy fejlesztésében.  A konkrét célok betegenként különbözőek lehetnek. Függenek a probléma okától, időbeli lefolyásától (az ok folyamatos vagy ideiglenes-e), el elvesztett képességek típusától, és természetesen a probléma súlyosságától is.

Kinek van szüksége orvosi rehabilitációra rehabilitációra?

Az orvosi rehabilitáció olyan embereknek nyújt segítséget, akik egy betegség vagy sérülés miatt elvesztették a mindennapi élethez szükséges képességeiket. A leggyakoribb okok közé tartoznak a különböző sérülések és traumák (például égési sérülések, csonttörések, traumás agysérülés és gerincvelő sérülések), a stroke, a különféle születési és genetikai rendellenességek, a fejlődési zavarok és a krónikus fájdalom, beleértve a hát- és nyaki fájdalmat is.

rehabilitacio
Forrás: pixabay.com

Mi történik a rehabilitációs program során?

A rehabilitációs kezelések során általában egy különböző egészségügyi szakemberekből álló csapat segíti a beteget a mielőbbi felépülésében vagy állapota fenntartásában. A kezelési terv összeállítása a betegek igényeinek, céljainak felmérésén, meghatározásán alapul. A kezelések részét képezhetik – az egyéni szükségletektől függően – a rekreációs terápia az érzelmi jólét javítása érdekében, a mentálhigiénés és táplálkozási tanácsadás, a beszéd- és nyelvterápia, az érzelmeket kifejezni segítő és a társadalmi kapcsolatokat fejlesztő zene- vagy művészetterápia, a tanulást javító kognitív rehabilitációs terápia, a fiziko- és foglalkozási terápia, valamint a gyógyászati segédeszköz-ellátás és ezek használatának betanítása is.

A rehabilitációs kezelések és foglalkozások történetnek a kórházban, rehabilitáció intézményben vagy akár a beteg otthonában is.

Forrás: https://medlineplus.gov/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.