Szeretne leadni néhány felesleges kilót? A súlycsökkentő programja kezdődhet azzal is, hogy minden nap megtesz néhány ezer lépést.

Sok embernek nehéz motivációt szerezni az edzés megkezdésére, de a gyaloglás egyszerű, hiszen minden nap csináljuk. Íme, miért érdemes több lépést megtennie:

Egy 150 kilós ember, aki 20 percet sétál, körülbelül 80 kalóriát éget el. Ha nehezebb vagy, több kalóriát éget el, mert több energia kell a nagyobb tömeg mozgatásához. Hasonlóképpen, a szám alacsonyabb, ha kisebb a súlya.

Más tényezők is befolyásolják a séta során elégetett kalóriákat, például:

  • Terepviszonyok. A dombos vidéken való séta növeli az erőkifejtési szintet és a kalóriaégetést. De ugyanez a homokon történő gyaloglásra is.
  • Hőmérséklet. Több kalóriát éget el, ha szélsőségesebb hőmérsékleten edz. Hidegben a teste „túlműködik”, hogy melegen tudjon maradni. A magasabb hőmérséklet kalóriaégetést okoz, miközben megpróbálja lehűteni a rendszert.
  • Életkor. A kalóriaégetés mértéke általában csökken, ahogy idősödik.
  • Nem. A férfiak átlagosan gyorsabban égetnek el kalóriát, mint a nők.
séta fogyás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mennyit kell gyalogolni?

A lépések helyett perceket számoljon. A séta erőnléti „megtérülése” akkor jön létre, ha a tevékenység a szív- és érrendszeri gyakorlat szintjére emelkedik. Ez minimum 10 perces állandó mozgást jelent, mérsékelt intenzitás mellett.

Ideális esetben legalább heti 150 perc mérsékelt aerob tevékenységet kell végeznie. Ez a cél azonban a szív egészsége – nem pedig a fogyás. A kilók leadásához az aktivitási cél egy kicsit emelkedik. A szakemberek például heti 200-300 perc edzést javasolnak a fogyás és a hosszú távú súlycsökkenés érdekében. A kulcs azonban az, hogy aktív legyen.

Lehet fogyni csak a sétálással?

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres séta segíthet megszabadulni a felesleges kilóktól. Ideális esetben azonban a testmozgás növelését az egészségesebb étkezési szokásokkal kell párosítani a fogyás érdekében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.