Az orrunk elhelyezkedése miatt rendkívüli módon meg tudja határozni az egész arc kisugárzását.

Nem tudnánk felidézni, hogy egy-egy adott ember orra pontosan hogy néz ki – a szemeit annál inkább – mégis arcunk leghangsúlyosabb része. Ez az oka annak, hogy ha aszimetrikus, túl nagy vagy túl kicsi (vagy legalábbis annak gondoljuk), akkor negatív módon befolyásolja az arcunkról, szépségünkről alkotott képünket. Orrműtétre tehát nemcsak egészségi okokból – orrsövényferdülés, orrpolip – kerülhet sor, hanem szépészeti beavatkozásokat is végeznek a klinikákon. A mellplasztika és a zsírleszívás után az orrplasztika a világ legnépszerűbb esztétikai beavatkozása, ezen még a koronavírus-járvány sem tudott változtatni. Sőt, a szám meg is ugrott kicsit, hiszen rengeteg ember dolgozott otthonról az elmúlt időszakban, emiatt az online, kamerás meetingek száma is megszaporodott, ahol a dolgozók a kollégáik arca mellett saját arcvonásaikat is tanulmányozhatták.

Miért dönt valaki orrműtét mellett?

  • nem elégedett az orr méretével, formájával
  • korábban baleset érte, és ezt a deformitást szeretné megszüntetni
  • illetve a már említett egészségi okok is szerepet játszanak a döntésben, de ez egy másik téma

Mit kell tudni az orrműtétről?

  • altatásban végzik, tehát a páciens számára nem jár fájdalommal a műtét
  • mivel az egyik leggyakrabban végzett beavatkozás, ezért már rutinműtétnek számít, így jelentősen csökkent a kockázata
  • egyszeri beavatkozás elegendő – a jól elvégzett műtét egy életre szól
  • nem marad nyoma, nincs varratszedés sem
  • a beavatkozás után egy hét pihenő javasolt
  • mivel ez az egyik legnehezebb az esztétikai beavatkozások közül, fontos, hogy nagy tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező orvost válasszunk!
orrműtét
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mit tegyünk előtte?

Ha megszületett a döntés és szeretnénk megműttetni az orrunkat, fel kell keresnünk egy plasztikai sebészt vagy esztétikai központot, ahol konzultációra kerül majd sor. Itt felmérik a változtatni kívánt területet, feltehetjük az összes minket foglalkoztató kérdést is. Ezután laborvizsgálat, EKG-vizsgálat következik, illetve olyanok, amit a szakorvos javasol.

Az orrműtét menete, és az azt követő teendők

A műtét a beavatkozás típusától függően 1-2 órás művelet, mely után tampont helyeznek fel az orrnyílásba, az orrot sínnel rögzítik és egy éjszakát megfigyelésre bent kell maradni az esztétikai központban. A hazamenetel után – az orvos javaslatától függően – egy-két hétig kell még hordani a sínt, ebben az időszakban fájdalomra kell számítani, amit hagyományos fájdalomcsillapítókkal lehet enyhíteni. Az sem ritka, hogy véres folyadék szivárog majd az orrnyílásokból és az orr környékén bevérzések keletkeznek – ez el fog múlni. A műtétet követő egy hétben tartózkodjunk az orrfújástól és előrehajolástól, és a későbbi időszakban fizikai aktivitást csak módjával végezzünk.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?