Az areola nem más, mint a női mellbimbó körüli pigmentált rész, tehát a bimbóudvar, amit van, aki nem tart igazán esztétikusnak, ha túl nagy.

A mellekhez hasonlóan az areolák mérete, színe és alakja is nagymértékben változik. Teljesen normális, ha nagy vagy eltérő méretű areoláink vannak. Ha kényelmetlenül érzi magát valaki a bimbóudvar mérete vagy alakja miatt, esetleg nem szimmetrikusak a két mellen, akkor lehetőség van redukciós műtétre, azaz areola korrekcióra.

areola_mutet
Forrás: unsplash.com

Az areola redukciós műtét egy viszonylag egyszerű eljárás, amit együtt is meg lehet ejteni egy mellfelvarrásos beavatkozással, vagy mellkisebbítéssel, illetve mellnagyobbítással.

Érdemes tudni, hogy areola műtétet nemcsak a nők körében végeznek. Gyakori probléma férfiaknál is, hogy nagymértékű fogyás után a bőr megereszkedik, a mellizom fejletlensége miatt pedig amolyan “tejes zacskó” állapot lép fel. Ilyenkor a mellkas bőrét felvarrják és az areolák kinyúlt bőrét is korrigálják.

Nőknél nem végezhető el a műtét, amíg a mellek fejlődésben vannak, vagyis kb. 20 éves korig.

Ha bimbóudvar korrekciós műtétre kerül sor, akkor az orvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat, megtervezi digitálisan a kívánt végeredményt és felkészíti a pácienst a beavatkozásra. Ez magában foglalhatja:

  • bizonyos gyógyszereket kerülni kell a műtét körüli időszakban, például az aszpirint és az ibuprofent, egy héttel a műtét előtt

  • koplalás a műtét előtti napon, ha általános érzéstelenítést alkalmaznak

  • zuhanyozás sebészeti szappannal a műtét napján

  • kerülni kell a sminket és más kozmetikumokat a műtét napján

  • ékszereket tilos viselni a műtét napján

  • javasolt a kényelmes, laza ruházat viselése a műtét napján

  • érdemes kísérőt vinni és megtervezni a hazautazást is

Az aerola műtét kis beavatkozásnak számít, viszonylag gyorsan gyógyul, ugyanakkor vannak kockázatai, mint minden műtétnek. Bár nagyon esztétikusan végzik a bemetszéseket, kötőszövettől függően lehet hegesedés a műtét után, érzéketlenné is válhat a terület, felléphet fertőzés, és ha még gyermekáldás előtt áll az érintett, a szoptatás nem biztos, hogy akadálytalan lesz a jövőben. Ezek azonban ritka komplikációk.

Forrás: https://www.healthline.com/health/areola-reduction
Borítókép forrása: unsplash.com