A stratégiai megállapodás jelentőségét növeli a jelenleg is tartó COVID-19 járvány, mely az innovatív egészségnevelő módszerek szükségességére hívja fel a figyelmet.

2020. áprilisban stratégiai megállapodás született a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) között abból a célból, hogy az egészségnevelés, az egészséges életmód elősegítésére és a betegségek megelőzésére szakmai együttműködést alakítsanak ki.

A két különböző profilú, oktatási és egészségügyi intézmény a kreativitás, az innováció mentén együtt kutatja majd a közös kommunikációs és egyéb fejlesztési lehetőségeket az egészségértés, az egészségtudatosság és a prevenció területén, különös hangsúlyt fektetve a tüdőbetegségek előfordulásának csökkentését elősegítő betegedukációs programokra, amivel hozzájárulhatnak a magyar lakosság egészségi állapotának fejlesztéséhez, valamint a krónikus légzőszervi betegségek és a halálozási arányok csökkenéséhez.

dohányzás daganatos megbetegedés
Forrás: pixabay.com

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet közötti stratégiai megállapodásban szerepel a célkitűzéseknek megfelelő tevékenységük, kommunikációjuk közös fejlesztése és egymás szakmai támogatása. A tervek szerint a két intézmény közösen fejleszt majd projekteket és pályázatokat, kihelyezett programokat, kifejezetten a fiatal generációkra koncentrálva. Többek között például a dohányzásról leszokás támogató program szakmai szempontok szerinti kidolgozása és megtartása is szerepel a hosszú távú együttműködésben. A tervek szerint mind a hallgatók, mind az oktatók telefonos tanácsadással és egyéb, közösen kidolgozandó, támogató szolgáltatásokkal segítik elő a dohányzásról való leszokást a MOME intézményében.

Forrás: MOME Sajtóközlemény
Borítókép forrása: pixabay.com