A beteg által beküldött fénykép alapján hétszázféle bőrbetegséget képes azonosítani egy mesterséges intelligencia alapú technológia.

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján januártól tesztelt mesterséges intelligencia alapú orvostechnikai alkalmazást az érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezők március 24-től az egész ország területéről ingyenesen vehetik igénybe a rendszerbe történő regisztrációt, valamint a képek és a kért klinikai adatok feltöltését követően.

A diagnosztikai AIP Derm szoftver hétszázféle bőrbetegség diagnosztizálását segíti - nemcsak a bőrdaganatok különböző típusait, de a fertőzések és autoimmun betegségek miatt kialakuló bőrelváltozásokat is felismerve. A mesterséges intelligencia általi diagnózist minden esetben bőrgyógyász szakorvos hagyja jóvá.

bőrbetegségek diagnosztizálása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ezt követően többféle kimenet lehetséges: az applikáción keresztül a beteg azt az információt kapja, hogy nincs teendője az elváltozás miatt, a szakvélemény mellett receptet kap elektronikusan, vagy javaslatot vény nélküli gyógyszerre, továbbá személyes konzultációra a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelésre irányítják. Emellett a mesterséges intelligencia alkalmazásával ki lehet szűrni a sürgős ellátást igénylő betegeket, több beteget lehet sokkal kevesebb erőforrással ellátni, így rövidül a várakozás és a diagnózis megállapításának az ideje is. Az AIP Derm szoftver az oktatásban is alkalmazható, valamint a klinikai kutatásokra is lehetőséget ad.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2022/03/24/mesterseges-intelligencia-segiti-a-borbetegsegek-felismereset-a-semmelweis-egyetemen/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.