Speciális tüdőszűrőprogramot indítottak a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáján a tüdőrák mielőbbi diagnosztizálása érdekében.

A tüdőrák világszerte az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, amelynek következtében évente körülbelül másfél millió ember veszti életét. Magyarország sajnos világelső a tüdőrákkal összefüggő halálozás terén. A legveszélyeztetettebbek közé tartoznak az 50 évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányzó nők és férfiak.

A tüdőrák leghatékonyabb kezelési módszere a minél korábbi stádiumban történő sebészeti beavatkozás. Mivel a tüdőrák gyakran hosszú ideig tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak az előrehaladott daganatot fedezik fel, ami már nem műthető. Emiatt a tüdőrákszűrő programoknak fokozott jelentőségük van a korai diagnosztizálása érdekében.

tüdőrák tüdőszűrés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Magyarországon, a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáján is elkezdődött egy új, speciális tüdőrákszűrő program, melynek során - előzetes jelentkezést és időpont-egyeztetést követően - a szűrővizsgálaton ingyenesen vehetnek részt az 50 évesnél idősebb, dohányzó vagy korábban dohányos (a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott el) emberek.

A kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő programban a kevésbé érzékeny hagyományos tüdőszűréssel szemben úgynevezett alacsony dózisú CT vizsgálattal szűrik ki az olyan elváltozásokat, amelyek más vizsgálati módszerrel rejtve maradnak. A vizsgálat nem jár kellemetlenségekkel, nincs kockázata és csak néhány percig tart. A tüdőrák gyanúja esetén haladéktalanul értesítik az érintetteket, mivel ilyen esetekben kontrollvizsgálat és további kivizsgálások válhatnak szükségessé.

A tüdőrákszűrő vizsgálatra jelentkezők időpont-egyeztetés miatt a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáját hívhatják munkanapokon 09:00-14:00 óra között a +36-30-128-3797 telefonszámon.

Forrás: SZTE hírlevél
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?