Köztudott, hogy a humán papilloma vírus (HPV) a méhnyakrák ismert oka, de van még hét tény, amit érdemes tudnia erről a kórokozóról.

1. A HPV meglepően gyakori

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus, mellyel a szexuálisan aktív emberek többsége legalább egyszer megfertőződik. Néha méhnyak- vagy torokrákot okoz.

2. Több mint 200 különböző HPV törzs létezik, de nem mindegyik okoz daganatos megbetegedést

Valójában csak körülbelül egy tucat HPV-törzs okoz daganatos megbetegedést. Ezen belül két meghatározott törzs (HPV 16 és 18) felelős a méhnyakrákos esetek körülbelül 70 százalékáért. Néhány törzs szemölcsöt okoz, néhány pedig egyáltalán nem vált ki egészségi problémát.

3. A HPV a méhnyakrákon kívül más típusú daganatot is okozhat

A HPV torok- és anális rák leggyakoribb oka, de a pénisz- és vulvarák eseteinek mintegy feléért és a hüvelyi daganatok körülbelül kétharmadáért is felelős.

4. A HPV a férfiakat is érinti

A nem dohányzó, 35 és 55 év közötti férfiak a leginkább veszélyeztetettek a HPV által okozott torokrákos megbetegedések miatt. Négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a daganattípus a férfiaknál, mint a nők esetében. Ritkán péniszrákot is okozhat.

humán papilloma virus
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

5. Lehet tesztelni, de az eredmény félrevezető lehet

Bár vannak módszerek bizonyos HPV-fertőzések kimutatására, az eredmények nem jelzik a daganatos megbetegedések kockázatát.

6. A HPV okozta daganatok jeleinek ismerete segíti a korai felismerést

A HPV-tesztelés nem megbízható módszere a daganat vagy annak kockázatának szűrésére. A teszt korlátai ellenére azonban még mindig javasolt, hogy a nők néhány évente elvégezzék a Pap-tesztet, valamint mind a férfiak, mind a nők figyeljenek a HPV-vel kapcsolatos daganatok egyéb jeleire (például megmagyarázhatatlan fogyás), hogy korán lehessen diagnosztizálni és kezelni.

7. A HPV kockázata három egyszerű módszerrel csökkenthető

Bár a HPV gyakori és a legtöbb esetben nem okoz problémát, az alábbi néhány egyszerű, könnyen betartható módszerrel minimalizálhatók a kockázatok:

  • Használjon óvszert - az óvszerek nem szüntetik meg teljesen a vírus átvitelének kockázatát, de jelentősen biztonságosabbá teheti a szexuális együttlétet
  • Korlátozza a szexpartnerei számát - minél több partnere van, annál nagyobb a HPV-fertőzés kockázata
  • Oltassa be magát – a HPV elleni oltások biztonságosak és hatékonyak.
Forrás: https://health.clevelandclinic.org/7-surprising-things-need-know-hpv-cancer/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.