Egy tanulmány kimutatta, hogy sokkal nagyobb dózisú antibiotikumokra van szükség a légutak bakteriális fertőzésének megszüntetéséhez, ha más mikrobák is jelen vannak.

Egy tanulmány kimutatta, hogy sokkal nagyobb dózisú antibiotikumokra van szükség a légutak bakteriális fertőzésének megszüntetéséhez, ha más mikrobák is jelen vannak.

Egy új tanulmány eredményei szerint még az egyik típusú kórokozónak a légutakban való alacsony szintje is mélyreható hatást gyakorolhat más mikrobák antibiotikumokra adott reakciójára. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a fertőzések antibiotikumokkal történő kezelése során figyelembe kell venni a különböző mikrobafajok közötti interakciót, és ennek megfelelően módosítani kell a terápiás adagolást.

antibiotikum fertőzés mikroba
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A krónikus infekcióban szenvedők gyakran több kórokozóval is megfertőződnek, de a probléma az, hogy ezt a szakorvosok nem veszik figyelembe annak eldöntésekor, hogy egy adott antibiotikumból mennyivel kezeljék a beteget. A kutatás eredményei azonban segíthetnek megmagyarázni, hogy ezeknél a betegeknél az antibiotikumok miért nem hatnak úgy, ahogy kellene.

A krónikus bakteriális fertőzések, például az emberi légutakban kialakuló fertőzések nagyon nehezen gyógyíthatók antibiotikumokkal. Bár az ilyen típusú fertőzések gyakran egyetlen kórokozó fajhoz kapcsolódnak, a fertőzés helyét gyakran számos más mikroba is megtelepíti, amelyek többsége önmagában általában nem patogén, vagyis nem vált ki betegséget. A kezelési lehetőségek általában a kórokozó megcélzása körül forognak, és nem veszik figyelembe az együtt élő fajokat, így ezek a kezelések gyakran nem hatékonyak. Az új modellrendszer azonban lehetővé teszi a potenciális új antibiotikumok hatékonyságának tesztelését mikrobafajok keverékével szemben.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/study-indicates-effectiveness-of-antibiotics-significantly-reduced-when-multiple-microbes-present/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.