Az emésztőrendszerben található „jó” baktériumok sok figyelmet kaptak az utóbbi időben, de nem a bél az egyetlen hely, ahol megtalálhatók.

Az orr és az orrmelléküregek hasonló hasznos baktériumtelepeket tartalmaznak. Számtalan baktérium lepi el az orr és a torok nyálkahártyáját, de az antibiotikumok túlzott és/vagy nem megfelelő használata miatt sok esetben a rossz, fertőzéseket okozó baktériumok dominálnak. Utóbbiak között vannak olyanok, amelyek például súlyosabb arcüreg-és tüdőgyulladást is okozhatnak.

Hogyan védhetők meg a jó baktériumok?

A jó baktériumok – amelyek megvédenek a fertőzésektől - megőrzése az antibiotikumok megfelelő alkalmazásával kezdődik. Ez azt jelenti, hogy az orvosok kevésbé valószínű, hogy antibiotikumokat írnak fel olyan fertőzések kezelésére, amelyek nem mindig indokolják használatukat.

A felső légúti fertőzések terápiás irányelve szerint - különösen azért, mert sok embert olyan vírusok miatt kezeltek, ahol az antibiotikumok amúgy sem segítenek -, kerülni kell az antibiotikumok használatát, kivéve, ha mikrobiológiai vizsgálattal igazolt a bakteriális fertőzés. Ez lehetővé teszi a jó baktériumok számára, hogy újból benépesíthetik a felső légutak nyálkahártyáját, hogy természetes módon harcolhassanak a fertőzések ellen.

sóoldatos orröblítés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan lehet megelőzni az orrfertőzést?

A jelenlegi ismeretek szerint a hatékony módszerek a fertőzések megelőzésével kapcsolatosak, beleértve a következőket:

  • Sóoldatos orröblítés. Használjon sóoldatos öblögetőszereket, hogy eltávolítsa az orrában lévő rossz baktériumokat és gombákat, amelyek gyulladást és fertőzést okozhatnak.
  • Használjon vény nélkül kapható gyógyszereket a tünetek enyhítésére. Ezek a szerek segítenek csökkenteni a gyulladást és a nyálkaképződést, valamint lerövidíthetik a betegség lefolyását.
  • Tartsa tisztán a kezeit. Gyakrabban mosson kezet vagy használjon legalább 60 százalékban alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítő szert.
  • Fizikai aktivitás. Azoknak az embereknek, akik rendszeresen aerob edzést végeznek, erősebb az immunrendszerük, így esetükben sokkal ritkább nátha és a vírusos vagy bakteriális arcüreggyulladás.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.